Orston Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 dziura w płocie mój krasnal w ogrodzie sąsiadki
allena Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo pomysłowe o potrójnym domyśle; bo i krasnal w ogrodzie i sąsiadki w ogrodzie, no i po trzecie mój krasnal w ogrodzie sąsiadki, no i teraz pytanie - sam poszedł? czy był przeniesiony? :) a.
Orston Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo pomysłowe o potrójnym domyśle; bo i krasnal w ogrodzie i sąsiadki w ogrodzie, no i po trzecie mój krasnal w ogrodzie sąsiadki, no i teraz pytanie - sam poszedł? czy był przeniesiony? :) a. Hihi ;) Myślę, że jak sąsiadka piękna, to sam poszedł, a jak krasnal atrakcyjny, to pewnie go sąsiadka… Dzięki Alleno :) Pozdrówka ciepłe - O.
UFO Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo pomysłowe o potrójnym domyśle; bo i krasnal w ogrodzie i sąsiadki w ogrodzie, no i po trzecie mój krasnal w ogrodzie sąsiadki, no i teraz pytanie - sam poszedł? czy był przeniesiony? :) a. dokładnie, dużo miejsca na interpretacje hehe. I wyszło na to, że to bardzo wesołe haiku;)
fiszkal Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Witam Troszkę mi przeszkadza to podwójne w.. w płocie, w ogrodzie... Może dziurawy płot ? Pozdrowienia.
Ania_Ostrowska Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie tez się podoba - ale jedna z zasad haiku brzmi "unikaj zaimków osobowych". I co mam z tym zrobić? Zignorować? Jestem w kłopocie - bo nie wiem: staramy się trzymać reguł (czytaj: w komentarzach wytykamy sobie wzajemnie odstępstwa i nie obrażamy sie za to) czy nie ? Pozdrawiam - Ania
Ann N.N. Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Wszystkie odstępstwa są słodkie. :o)
fiszkal Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Jasne, że trzeba unikać. Czy jednak zawsze się to uda, czy zawsze ma sens? Jeśli zaciemni końcowy obraz, osłabi wymowę wiersza, to kichać na wymogi.. Tak uważam. Pozdrawiam. AL
UFO Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 w tym haiku zaimek ma niesamowicie duże znaczenie, bez niego tekst by nie przeżył, tak sądzę. Zasad trzymać sie należy, bo to dodatkowe utrudnienie, a utrudnienia nakręcają do wysiłków w twórczości. Przyznam, że nie znałam tej zasady, jest bardzo sprecyzowana. Moim zdaniem słuszna, bo rzeczywiście w haiku zaimki nie są najbardziej adekwatnym środkiem, natomiast jeśli chodzi o ten konkretny twór... tutaj ten zaimek jest niezbędny...może potraktujmy to haiku jako wyjątek;)
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo pomysłowe o potrójnym domyśle; bo i krasnal w ogrodzie i sąsiadki w ogrodzie, no i po trzecie mój krasnal w ogrodzie sąsiadki, no i teraz pytanie - sam poszedł? czy był przeniesiony? :) a. dokładnie, dużo miejsca na interpretacje hehe. I wyszło na to, że to bardzo wesołe haiku;) I tak miało być :)))
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cześć! Fakt, że nieco może przeszkadzać, ale myślę, że dobrze oddaje ten moment zauważenia dziury i zaskoczenia. Pozdrawiam
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dokładnie, dużo miejsca na interpretacje hehe. I wyszło na to, że to bardzo wesołe haiku;) wesołe i coś więcej ;) "chronos to czas, gdy idziesz wzdłuż niekończącego się płotu, a kairos to chwila, gdy dostrzegasz dziurę w plocie. Albo to wykorzystasz i przejdziesz na drugą stronę, albo zmarnujesz szansę, która nie wiadomo kiedy się powtórzy." pozdr,Jacek Dobre! :) Pozdrówka
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie tez się podoba - ale jedna z zasad haiku brzmi "unikaj zaimków osobowych". I co mam z tym zrobić? Zignorować? Jestem w kłopocie - bo nie wiem: staramy się trzymać reguł (czytaj: w komentarzach wytykamy sobie wzajemnie odstępstwa i nie obrażamy sie za to) czy nie ? Pozdrawiam - Ania Aniu, zależy gdzie czytałaś. Szkoły są różne i w wielu zasadach nawet przeczą sobie. Warto się zapoznać z różnymi, a potem wyciągnąć własne wnioski. Wspólczesne haiku pomija wiele sztywnych reguł, które były stosowane w tradycyjnym, nie wspominając już o istocie tego ostatniego - buddyjskiej filozofii. Zależy, w którym kierunku chcesz iść. Jeśli chodzi o zaimki, to sięgnij do klasyki: Basho, Issa, Buson. Jeden z Mistrzów powiedział: "najpierw poznaj zasady, a potem o nich zapomnij…" Pozdrawiam ciepło - O.
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Otóż to, skierować uwagę na treść; reszta, acz istotna, ale drugorzędna.
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, dziękuję :) Ale wyjątki tylko w piątki :))) Cmok :)
Katarzyna Bielińska Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Taaaak:))) Cały Orston:) Uśmiałam się:) Przypomina mi nieco mój lubieżny smyczek:)Pozdrawiam
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj słodkie :o) Ważne, żeby podążać własnym torem :-*
Orston Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hihi, no takiego odczytu, to bym się po Tobie... spodziewał :) Oj, niegrzeczna dziewczynka :))) Buźka
Ania_Ostrowska Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie tez się podoba - ale jedna z zasad haiku brzmi "unikaj zaimków osobowych". I co mam z tym zrobić? Zignorować? Jestem w kłopocie - bo nie wiem: staramy się trzymać reguł (czytaj: w komentarzach wytykamy sobie wzajemnie odstępstwa i nie obrażamy sie za to) czy nie ? Pozdrawiam - Ania Aniu, zależy gdzie czytałaś. Szkoły są różne i w wielu zasadach nawet przeczą sobie. Warto się zapoznać z różnymi, a potem wyciągnąć własne wnioski. Wspólczesne haiku pomija wiele sztywnych reguł, które były stosowane w tradycyjnym, nie wspominając już o istocie tego ostatniego - buddyjskiej filozofii. Zależy, w którym kierunku chcesz iść. Jeśli chodzi o zaimki, to sięgnij do klasyki: Basho, Issa, Buson. Jeden z Mistrzów powiedział: "najpierw poznaj zasady, a potem o nich zapomnij…" Pozdrawiam ciepło - O. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Do klasyków staram się sięgać. Sądzę, że nasz różny stosunek do ustalonych reguł wynika z tego, że startujemy z innego poziomu. Ja, początkująca, ze skromnym doświadczeniem, w procesie uczenia potrzebuję sie oprzeć na czymś bardziej sprawdzonym niż własna intuicja - cenię więc tradycję. Być może za jakiś czas będę mogła powiedzieć, w którym kierunku chce pójść. Pozdrawiam - Ania
jasna Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to pewnie Marysia siódmego do kolekcji Ci zabrała. Krasnoludka nie ma a sąsiadka jest! ;-) Pozdrawiam, jasna :-))
Rekomendowane odpowiedzi