Marlett Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 czemu ptaku zostawiłeś śliczną żonę w ciepłym gniazdku kawy ci nie dosłodziła brakło rankiem świeżych ciastek żona obiad znów gotuje zupę łzami mocno soli a ty fruwasz śpiewasz gwiżdżesz z inną używasz do woli wracaj zaraz patałachu niech żoneczka pióra skubie srebrnym głosem jej zaśpiewasz rozum poustawia w głowie a wieczorem powiesz miłej nie płacz moje drogie złotko spędzę z tobą każdy wieczór jak kotek z syjamską kotką zimny bigos szkodzi wątrobieparafraza ''spóźniony słowik''J.Tuwim
IN Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 dobre! a płenta zupełnie jak memento ;) :)))
BlackSoul Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 no nie wiem, jakieś rymy, jakieś bez rymów nie lubię niezdecydowania albo albo
Marlett Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. INko! Dzięki za wpadkę:)) Słonka.
Marlett Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wielkie dzięki. Jestem zdecydowana, to raczej koment mało zdecydowany. Radości.
rzemieslnik slowa Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Oto oryginał: Płacze pani słowikowa w gniazdku na akacji, Bo pan słowik przed dziewiątą miał być na kolacji. Tak się godzin wyznaczonych pilnie zawsze trzyma, A tu już po jedenastej - i słowika nie ma! Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie, Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie, Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku, A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku. Może mu się co zdarzyło? Może go napadli? Szare piórka oskubali, srebrny głosik skradli? To przez zazdrość! To skowronek z bandą skowroniątek! Piórka - głupstwo, bo odrosną, ale głos - majątek! Nagle zjawia się pan słowik, poświstuje, skacze... "Gdzieś ty latał? Gdzieś ty fruwał? Przecież ja tu płaczę!" A pan słowik słodko ćwierka: "Wybacz moje złoto, Ale wieczór taki piękny, że szedłem piechotą!" Ad rem: Niestety, Twoja "parafraza" jest tragiczna. Tak pod względem formy jak i treści. Pozdrawiam.
Marlett Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 rzemieslnik slowa! Dziękuję za przesłanie orginału,ale znam go doskonale. Mam pytanko; czy wiesz co to parafraza? To swobodna przeróbka tekstu:)) Moim zamiarem nie było wzorowanie formy na oryginale. Twój koment. jest bez uzasadnienia więc nie wyciagam wniosków. PozdrawiaM.
Marusia aganiok Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Moim zdaniem udany tekścior - jako parafraza rzecz jasna:))) fajny pomysł i puentowy kotek "cuduś" Pozdrawiam:))
Marlett Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marusiu! To taki żart i cieszę że podoba. Dziękuję.Słońca.
adam sosna Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 hm - parafraza? może raczej trawestacja? i chyba nie "tragiczna" jeśli wzbudziła uśmiech tragiczny jest brak poczucia humoru u niektórych komentatorów i chwalenie się umiejętnością kopiowania do i z pamięci
Marlett Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Adam! Poczucie humoru jest bowiem umiejętnością widzenia komicznej strony rzeczy, ale nie każdemu zdolność ta jest dana. Uśmiechu.
Jimmy_Jordan Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 zgrzyty rytmiczne daj w ostatnim wersie kotek zamiast koteczek może...a zamiast głowy wstaw durnia i będzie git pozdrawiam Jimmy
JulkaPrysło Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 całkiem niezły wiersz, myślę, że to tzw. nie zdecydowanie - rymy/brak rymów. nie przeszkadza w tym wierszu. pointa, rzeczywiście ciekawa.
Marlett Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jimmy! Dzięki wielkie,o jedną sylabę za wiele więc zmieniam na kotka:)) Nad durniem -ha! -pomyślę nieco. Uśmiechu.
Marlett Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 [quote=]całkiem niezły wiersz, myślę, że to tzw. nie zdecydowanie - rymy/brak rymów. nie przeszkadza w tym wierszu. pointa, rzeczywiście ciekawa. JulkaPrysło! Co do rymów - nie zgadzam się z powyższą opinią. Rymy nie muszą być dokładne. Rym -to nie tylko częstochowa. Dziękuję za koment. PozdrawiaM.
Judyt Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 jak kotek z syjamską kotką - to dobre- a syjamy łyse są(: pozdra. ciepła
Marlett Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Judyt ! Kot syjamski ma po prostu króką sierść. opis syjama ; '''Elegancję ruchu syjamy zawdzięczają sprężystym, długim kończynom, przy czym tylne powinny być trochę dłuższe od przednich. Cienki i biczowato zakończony ogon kotów syjamskich przeważnie jest w ruchu i sygnalizuje gotowość do działania. Futro syjamów jest wyjątkowo krótkie, delikatne i jedwabiste; powinno gładko przylegać do ciała i u zdrowych kotów być lśniące.''' PozdrawiaM.
Judyt Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Judyt ! Kot syjamski ma po prostu króką sierść. opis syjama ; '''Elegancję ruchu syjamy zawdzięczają sprężystym, długim kończynom, przy czym tylne powinny być trochę dłuższe od przednich. Cienki i biczowato zakończony ogon kotów syjamskich przeważnie jest w ruchu i sygnalizuje gotowość do działania. Futro syjamów jest wyjątkowo krótkie, delikatne i jedwabiste; powinno gładko przylegać do ciała i u zdrowych kotów być lśniące.''' PozdrawiaM. takie jaszczurkowate:P nie bardzo, wzajemnie
Marlett Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Judyto! hmmmm? Jak trafić w gusta? Mnie jaszczurka nie przeszkadza. Kiedyś obserwowałam dwie jaszczurki blisko plaży -bawiły się jak dwa kotki:) Uśmiechu.
Stefan_Rewiński Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Zabawne, ostatni wers bym wywalił.
Rekomendowane odpowiedzi