teresa943 Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 drzwi strażnicy muru uzbrojone w zamki bezduszne schody z klatki do klatki na drodze pułapki nieugięte imadło nie pieści właśnie upadło najpotrzebniejsze złośliwa twardość uwiera nieporadność za ścianą milczenia zwyczajne głosy kroki śmiechy i ciała fizycznie sprawne jak ciernie myśli niespokojne czepiają się muru ramiona rozpostarte jak krzyż na ścianie zwisające brzemię milczy i tylko serce odgadło gest łza w oku bezradna zasłania beznadziejność
Baba_Izba Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 wiesz, że mi znany wiersz z warsztatu, ale myślę, że dobrze zmieniłaś zakończenie, bo - nie spłynęła i zmyła, (jednak ciąży to brzemię nadal), ale "zasłania" - oddaje co trzeba - z lekką nutka nadziei. Serdecznie pozdrawiam, peelce - zdrowia, zdrówka i zdróweczka z domieszką słońca - baba
teresa943 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak zwykle jak Baba zajrzy, to zaraz robi się jaśniej, serdecznie dziękuję i odwzajemniam się tym samym, co się tyczy zdróweczka i słoneczka :)))))))))) ciepluteńko z cmokiem - teresa
Marusia aganiok Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Witaj tereso:) Tytuł bardzo pasue do treści; szczególnie do początku wiersza, ale jest jakas nadzieja i to chyba dobrze(?):)) Serdecznie pozdrawiam:))
teresa943 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj dobrze, dobrze, Marusiu, gdyby nadziei zabrakło, to... ech lepiej nie mówić cieplutko pozdr. -teresa
Gość Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 hyykyhm... czy ja mogę coś powiedzieć? wyszeptam tak jak zawsze: Droga Tereso: - wiersz piękny wiersz zrozumiały tylko jak na moją głowę farbami się maluję a nie o nich rozmawia na ten przykład: "zamki bezduszne schody" - po co mówić bezduszne, można przecież wyrazić tę bezduszność, niekoniecznie sprowadzając do górnolotnego i ogólnego przymiotnika podobnie jest w całym wierszu: "najpotrzebniejsze", "nieporadność", "zwyczajne", "fizycznie sprawne", "myśli niespokojne", "ramiona rozpostarte", "zwisające brzemię", "milczy" taki zbiór ogółów - to jak czarne dziury - niby jest coś ale nie potrafimy tego schwytać wyobraźnią proszę zwrócić uwagę jak zaczynam ten komentarz - po co pytać skoro można od razu mówić do rzeczy tyle moich uwag beznadziejnych kłaniam się
teresa943 Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wojtku, bardzo dziękuję za długi komentarz. Widzisz, ten wiersz (i inne także) został "okrojony" pod naciskiem Forum, bo moje autentyczne są ponoć przegadane... i tu wychodzi jak mi trudno być sobą, choć szczerze mówiąc, te wszystkie "ogólniki" dla mnie są bardzo osobiste, więc zrozumiałe... gdybym chciała opisać rzeczywistość, byłaby to może proza...przynajmniej tak by oceniono... Czy tu wkrada się "Zwątp"? Nie wiem sama... wiem, że trudno "być sobą" (napisałam taki wiersz) i spotkałam się z ostrą krytyką... serdecznie pozdrawiam -teresa
zak stanisława Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 tak Tereso, wiersze najczęściej bywają bardzo osobiste, piszący wie o co mu chodzi ale często można mówić jasno i krótko, wiem że ni każdy ma tę zaletę( ja nie) ale najważniejsze, to nie dac się ogłupić naciskami, umiec bronic włąsnego zdania, wybierać to co tobie pasuje a nie innym, tyle mojego cmokam
teresa943 Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stasiu, dziękuję...jak zawsze szczerze i życzliwie radzisz, ja dopiero uczę się pisać krótko, bo z racji zawodu mam tendencję do "przegadania", a więc wiele korzystam z warsztatów...wprawię się także w bronieniu własnego zdania... mam taką nadzieję cmokam z pozdrowieniami -teresa
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 beznadzieja- to nie o wierszu, bo w wierszu jest nadzieja :). osobiście wybieram sobie z niego kilka wersów, moim zdaniem bardzo dobrych, ale też, po części zgadzam się z Wojtkiem, chociaż wiem jak, na pewnym etapie, jest trudno poprawić autorowi swoje dzieło. pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Panie Sylwestrze, dziękuję za pochylenie i komentatrz. Bardzo trafny, bo właśnie o tę nadzieję chodziło. Co do propozycji Wojtka, to już po części wyjaśniłam i na razie zostawię tak jak jest, ponieważ zdania czytelników są podzielone... serdecznie pozdrawiam -teresa
Nata_Kruk Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... to prawda, trudno... ale i Stasia ma sporo racji, posłuchać podszeptów innych, bo czasami warto coś zmienić, sama to wyczujesz, czy z korzyścią dla wiersza... a próbować trzeba, bo chociażby ten wyżej, "W potrzasku" warto przeczytać, choć jak dla mnie, pierwsze dwa fragmenty są nieco przedobrzone, ale dalej całkiem miłe czytanie...:) Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... to prawda, trudno... ale i Stasia ma sporo racji, posłuchać podszeptów innych, bo czasami warto coś zmienić, sama to wyczujesz, czy z korzyścią dla wiersza... a próbować trzeba, bo chociażby ten wyżej, "W potrzasku" warto przeczytać, choć jak dla mnie, pierwsze dwa fragmenty są nieco przedobrzone, ale dalej całkiem miłe czytanie...:) Pozdrawiam. Nata, właśnie ten wiersz w warsztatach zmieniłam za radą innych... a co do dwóch pierwszych części "przedobrzonych" nie mogę się zgodzić, bo znam namacalnie takową sytuację...w rzeczywistości jest jeszcze gorzej, tak wygląda samotne życie "w potrzasku" dziękuję za komentarz i cieszę się, że choć jakieś fragmenty miło ci się czytało serdecznie pozdrawiam -teresa
Rekomendowane odpowiedzi