Seler Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 popatrz jak słodko śpi to dziecko plecami oparte o bezbarwną ścianę jak jego matka pełną zmarszczek z nogami sytymi ruchu swobodnie leżącymi na ziemi popatrz na wpółotwarte usta jakby zastygłe w trakcie zadawania kolejnego pytania dotykającego rzeczywistości jak palce niewidomego popatrz na zamknięte oczy często uśmiechające się szerzej niż usta niejednego dorosłego popatrz uroku chłopczykowi dodaje liść figlarnie przytulony do czoła gładkiego jak niewinność jakby coś ukrywał wzmaga się wiatr na którym przylatuje ostry złośliwy chłód lecz sen jest zbyt gruboskórny zrósł się z ciałem chłopca podmuchy powietrza usilnie zapraszają liść w swoje skromne progi lecz ten odmawia jak sumienny stróż wkrótce poddaje się i odkrywa swoją tajemnicę czoło dziecka jest przestrzelone zdarza się a teraz wejdź w tą ranę postrzałową ona pokaże ci świat w garstce człowieka
Tomasz_Piekło Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Ciekawe, ale nie podoba mi się "to" w pierwszym wersie, dla mnie ładniej brzmi bez tego. I jeszcze ta inwersja "jak jego matka pełną zmarszczek" nie lepiej "pełną zmarszczek jak jego matka"? Osobiście sugerowałbym delikatnie skrócić, pozbyć się paru dopowiedzeń i wyszedłby z tego w porządku wiersz. Jeszcze "zadawania kolejnego pytania";) Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 do wiatru dobrze, dalej już nie. mogłaby to być żebraczka ze śpiącym dzieckiem. i byłoby tak dobrze, a tak... o kilka wersów za daleko, moim zdaniem. po prostu wierszowi zabrało mocy adekwatnej do tego co miał pokazać. pozdrawiam.
Seler Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 @ Tomasz Piekło: "To" zostanie, bo wskazuje na konkretne dziecko. Za resztę uwag dziękuje - na pewno je przemyślę. @ Sylwester Lasota: Dziękuję za komentarz, niemniej jednak motyw żebraczki wg mnie tu nie pasuje. Już pomijam to, że czoło, że tak napiszę, musiało zostać przestrzelone. ;) @ Natuskaa: Przyznam się, że nie :)) Taki komentarz może tylko b. cieszyć, dziękuję :) Pozdrawiam komentatorów
Rekomendowane odpowiedzi