Espena_Sway Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Wczesna wiosna. Za murem jakaś para bawi się w zaprzęg na drewnianej hulajnodze. Oni nie wiedzą o naszym wypadzie. Z drugiej strony wszystkie rośliny mają tylko korzenie. Wczoraj widziałam smutną Fantazję w pstrokaciźnie. Miała białą twarz, zrywała ostatnie kwiaty i zielska. Ona zapomniała. Stoi obojętnie zapatrzona w przestrzeń. Tam jest piasek i badyle. Po drodze mijamy nieoznaczony kopiec. [styczeń/luty 2008] ---------------------------- dla niewtajemniczonych ;) inspiracje :P www.pinakoteka.zascianek.pl/Wojtkiewicz/Wojtkiewicz_2.htm
Fagot Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Wspaniale pobudza wyobraźnię – obraz malowany słowem Zabieram do ula w zamian zostawiając duży + :-) Pozdrawiam
Gość Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 słowem można malować, lecz niestety na mój gust użyto zbyt zimnych kolorów, a może słów nałożono kilka warstw tego samego np.: korzenie, badyle, zielska, kwiaty jak dla mnie to zbyt ogólnikowe i nie trafia w wyobraźnie, powiedziałbym, że raczej się z nią rozmija, podobnie jak wyrażenie: "smutna Fantazja w pstrokaciźnie" smutna Fantazja - zgoda, ale w pstrokaciźnie? przecież fantazja zawsze jest pstrokata, to niczym masło maślane niestety nie widzę tu wyraźnego koloru, chyba dlatego że zbyt ogólnikowe no może poza pierwszą zwrotką: "Wczesna wiosna. Za murem jakaś para bawi się w zaprzęg na drewnianej hulajnodze." ale słowo "jakaś" znów wszystko zabija jeśli autorowi chodziło o stworzenie obrazu na kształt przeźrocza bez wyrazu to sie udało zaznaczam, iż są to moje subiektywne odczucia na mnie właśnie tak działa ten wiersz po prostu mówię jak to widzę, nic nie każę zmieniać pzdr. Wojtek
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję. jeśli lubisz malarstwo, to możesz zgadanąć jakimi obrazami się inspirowaŁam :P podopowiem, że malarz to Polak. pozdrawiam Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm, może powinnam zrzucić winę na genialnego malarza, którego obrazami się inspirowaŁam ;). a serio, to chyba nie wiadomo w czym 'chodzi' fantazja, szczególnie gdy jest smutna. mnie się wydawaŁo, że smutna, to raczej w czerni, granacie, a nie w kolorach. nad 'jakąś' pomyślę. chodziŁo o to, że podmiot liryczny nie zna tej pary. miaŁo to też podkreślać, gdzie ta para się znajduje - w tym wypadku plac przed szpitalem psychiatrycznym. hmm, no trudno jeśli jest bez wyrazu. zwykle lubię ekspresjonistów, widocznie tym razem za bardzo 'wylizaŁam'. choć zapewniam, iż obrazy tego artysty nie są 'wyliznane'. dzięki za obszerny komentarz pozdrawiam Espena :)
Emu Rouge Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 czy moge wyręczyć kolegę?;) zbyt jestem ciekawa swojego typu żeby czekać...;p Witold Wojtkiewicz, obrazy "Fantazja" i "Za murem ( Przechadzka w zaprzęgu)", hmm?? Może powinnaś dodać link do strony z galerią, wszystko bedzie zdecydowanie bardziej czytelne, chociaz mi osobiście niezmiernie podoba się nawet bez obrazów. Zgadzam się z Fagotem - sama namalowałaś obraz:))Z drugiej strony wszystkie rośliny mają tylko korzenie - to jest fenomenalne stwierdzenie:) pzdr aga
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. gratulacje :D widzę, że lubisz/znasz się na malarstwie :P zapraszam do innych 'malarskich' wierszy. trzeba będzie linka zapodać. dziękuję za dużego pozytywa pozdrawiam i zapraszam ponownie Espena :)
M._Krzywak Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Bardzo dobry wiersz, już zaczynam zaglądać do Was, elity ;)
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a tam, ja nie jestem elita tylko zwykła artystka ;) pozdrawiam Espena :)
Tali Maciej Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 od dłuższego czasu bawisz się tym malowaniem słowami będę śledził, no i może wernisażu się doczekam(-: pozdrawiam
Baba_Izba Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 wiem, że chwalenie - nie w modzie - wiersz jednak pochwalić muszę, zostawić ślad. ( mimo, że nic nie wnoszę, nie jestem w stanie, nie umiem), obraz namalowany wierszem - we mnie zostanie. Pozdrawiam - baba
Gość Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a tam, ja nie jestem elita tylko zwykła artystka ;) pozdrawiam Espena :) hmm... zwykly dzien w swej niezwyklosci wyjatkowy czlowiek w przecietnym spojrzeniu drewniana stal zwykly artysta bywa sie tylko nie zapominaj
Espena_Sway Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maćku, kto wie za kilka lat :) pozdrawiam Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a no dzięki za ślad :) bynajmniej wiem kto czyta moje wierszydła :P. cieszy mnie że zostanie. pozdrawiam Espena :)
JacekSojan Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Wojtkiewicz, obok kilku innych to moja wielka fascynacja...! :) zastrzeżenia słowno-kompozycyjne: czemu "jakaś?(para)"?; bo nie podoba mi się ani pierwszy ani drugi wyraz, tym bardziej że para zawsze kojarzy mi się z parowozem...dlaczego nie wprost: "dwoje dzieci"?? i po co to "Oni"? - dlaczego nie od razu: "nie wiedzą..."?? a pointa taka jakaś...nijaka; bez akcentu; pozdrawiam! J.S
Espena_Sway Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. rozumiem, że wiersz może się wydawać nijaki, w porównaniu z żywymi zazwyczaj, innymi moimi 'kolorowymi' tekstami. jednak można to odnieść do samej 'mętnej' sztuki Wojtkiewicza [chodzi o konkretne obrazy]. to podkreślanie przez 'jakieś', 'oni' ma podkreślać specyficzny klimat, jeśli nie przemawia - trudno. ja jestem w miarę zadowolona z tekstu. pozdrawiam Espena :)
JacekSojan Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 jeśli piszę pointa - to nie to samo, co wiersz; przeciwnie, wiersz wydaje mi się wart oka i czasu; uwagi są bardzo konkretne, dotyczą słów - nie całości; J.S
Espena_Sway Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. rozumiem, eh. sorki za niedorzeczności, jakaś zakręcona jestem [jak zwykle ;P] pozdrawiam Espena :)
Rekomendowane odpowiedzi