Marcin Jagodziński Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 1. zielono. pochmurnie, z większymi niepogodzeniami. z przelotnymi opadami dreszczu. z niżem przynoszącym spadek nastroju. z psami wąchającymi swoje dupy. z rzucajacą frisbee dziewczyną. puszką po piwie. niedopałkiem. petem po prostu. betonem. trawą, która zawsze pomiędzy. z dwoma tomikami poezji w plecaku. z wirującymi pyłkami brzozy. z efektem ubocznym w postaci senności. z nudnością. z nudnością i jej efektem uszeregowanym w wersy. przestała do mnie pisać. teraz ja wysyłam na poste restante kolejne podróbki jej jedynego stylu. w nocy się budzę i prawie słyszę jak śpi za ścianą, najczulszą ze ścian. czułą jak prześcieradło, jak całun, jak pocałunki, jak czujnik dymu, z powodu którego nie palę w kiblu, tylko wmurowuję nagie plecy w prostokąty okien. dotykam tej ściany. pod paznokciami zostaje papierowy, szorstki, biały pył. widziałem wreszcie i żałuję, że dałem się wrobić w to nieme kino. kimałem mało, wcale nie piłem wódki. trzymało mnie przy życiu. to coś co dotarło do mnie z granicy nadziei i rozpaczy. staczałem drobne potyczki, wygrałem parę bitew w okolicach spojówek. usta zamykały się same, głucho, jakby połknęły klucz. 2. chyba trzeba być posłusznym. słuchać lepiej i ślepiej, ręki nie podawać, szukać drobnych w kieszeni. kupić bilet powrotny: właśnie w powrotach widzieć więcej wartości niż we wszystkich niskich zrywach. łudzić się, że opadną ciała, grawitacja wyrówna stany magazynowe, i zgodzi się bilans "napisał/milczał" co do jednej głoski. próbuj wybierać suche ścieżki w trawie, omijać asfaltowe. nie sprawdzać skrzynki na listy. na polach mokotowskich zejść do metra, przyjąć chłód z rezerwą jak naćpane dziecko, wiedząc, że wyjść ewakuacyjnych nie ma i że zamieszka już z tobą, by z czasem kraść kasę, pozbawiać powietrza, zmuszać do skąpstwa, którego nie znosisz. i tak większość część upływa na wracaniu. niedaleko od przekłniętego cukierka znajdziesz papierek. w środku mrówkę. obok: bilet do metra.
Klaudiusz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 "czułą jak prześcieradło, jak całun, jak pocałunki, jak czujnik dymu, " i właśnie o to chodzi, ja nawet nie musze rozumieć o czym jest wiersz(mimo wszystko te problemy chyba mnie jeszcze nie dotyczą), a i tak czytam z wielką przyjemnością. i jeszcze dochodzą do tego takie rodzynki jak powyższy... po prostu świetne
Piotr_Mogri Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 mimo, że forma nie należy do moich ulubionych to przyznam, że przeczytałem kilka razy... masz talent PM
Marcin Jagodziński Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Klaudiuszu, czy to nie Tobie obiecywałem rymy? W tej drugiej części kilka znajdziesz. BTW. cóż Ci Piotrze sonety uczyniły, że ich nie lubisz ;)
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 "zmuszać do skąpstwa, którego nie znosisz. i tak większość część(...)" Tu trochę mnie przyhamowało. Zamierzone? Resztę czytam bez problemu. Dobre to jest, ale z lizania monitora nici. Nie ma truskawek. Pozdr.
Piotr_Mogri Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 rozumiem, że to pytanie retoryczne ale mimo to... nie mam nic przeciwko sonetom ale jak widzę na poezji rozbudowane teksty, długie wersy to tracę ochotę na czytanie...:) ...ale Twój tekst jest wyjątkowy - trochę odbiega od klasycznych sonetów :) pozdrawiam PM
Rekomendowane odpowiedzi