Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W haiku nie rozchodzi się o to,
co kto twierdzi lub czuje. Tu nie ma miejsca
na abstrakcję lub filozofię wykładaną w postaci
złotych myśli i przemyśleń. Tu powinien być
obrazek martwej lub ożwyionej natury, który
i owszem, powinien pobudzać do głębszych myśli,
jednak nie powinien ich nazywać słowami.

Myślę, że Twoją miniaturkę dałoby się
zapisać jako sam czysty obrazek,
jednak to chyba dość trudny temat do ujęcia
w formie haiku.

Pozdrawiam serdecznie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Nie złość się, że pragnę cię więcej, ale chcę nazbierać ciebie na zapas. Kiedy wieczory zgęstnieją, a dni będą zbyt długie, gdy sny rozmokną w deszczu i nie da się ich posklejać.  Ubiorę cię w marzenia i będę nosić przy sobie. Świat pokoloruje się na nowo.
    • @Robert Witold Gorzkowski  Ten portal jest dość przyjazny, (Moim skromnym zdaniem) Nie raz pewnie spotkasz skrót msz - to właśnie znaczy. Wiedzę na temat pisania można zdobyć od wujka Google, wpisując potrzebne hasła. Np. Co to jest średniówka, jak utrzymać rytm czy melodię wiersza, jakie mamy rymy, jak napisać wiersz, rodzaje wiersza, itp. Jak miałabym pisać o tym, co mi przychodzi do głowy, to nie wiem czy nadawałoby się to do czytania przez kogokolwiek. Wiersz nie jest tylko tym co Ci się uleje z pióra. Do niego trzeba dołożyć wiedzę, pracę no i talent. Z tych wymienionych rzeczy, największy nacisk dałabym na wiedzę i pracę. Dopiero połączenie wszystkiego, może przynieść rezultaty. No i znajomość języka polskiego, części mowy, zdania, ortografii, stylistyki, literatury i pewnie jeszcze dużo by się znalazło. Kończąc, bo się niemiłosiernie rozgadałam, już nie jestem pewna tego czego tak naprawdę chcesz :) Powodzenia!  
    • @Alicja_Wysocka każdy z piszących jest trochę narcyzem i wydaje mu się że to co pisze jest najlepsze i najciekawsze nie widząc nawet oczywistych błędów, powiedzmy na pewnym poziomie i przy pewnej świadomości o konstrukcji i rodzajach wierszy. Ja akurat nie ten wiersz ale często piszę bezpośrednio na portalu a potem wielokrotnie poprawiam więc można wpaść akurat gdy nad czymś jeszcze myślę. Bawi mnie pisanie bezpośrednie zresztą na inne nie mam czasu. Jestem tutaj od kilku dni więc nawet nie wszystko odkryłem i nie znam zasad. Byłem parę lat na innym portalu ale już go nie ma więc zapisałem się tutaj. W końcu po trosze i ja jestem narcyzem i lubię jak ktoś czyta co mi przyjdzie do głowy. zapisałem się równolegle też i na inne portale ale nie mogę znieść chamstwa i niecenzuralnych słów, więc każdą inną krytykę z przyjemnością przeczytam.
    • @Leszczym  Potraktuj to jak terapię:) Nie wiem jak Ty, ale ja lubię się wygadać, fajnie jest, jak ktoś słucha albo czyta. Czasem lubię sobie też popłakać, łzy działają jak nacięcie ropnia, często przynoszą  ulgę. Pisz zatem, jak komuś pasuje, coś powie, a może nie, a Tobie widać tego trzeba :)
    • @Robert Witold Gorzkowski Czyli dostałam pozwolenie na odwagę? Nie będzie Cię bolało? Może nie za każdym razem, bo nie mieszkam na tym portalu, ale jestem od dłuższego czasu. Lekarstwo często jest gorzkie, ale dobrze się po czasie odbija. Osobiście wolę prawdę na temat swojej twórczości, bo ona mnie rozwija i uczy. Z uszanowaniem - Ala :)  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...