Jemall Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 równy dzień z nocą na obu końcach słomki bańki mydlane
tygrys_pietrek Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 calkiem niezle chociaz moze tylko dla mnie. sproboj in english. pietrek
Jemall Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Pietrek - dziękuję, znam tylko podstawy Marianno - pływam najczęściej wtedy, gdy mam niewiele do powiedzenia :)
Ann N.N. Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm... Obrazek ciekawy, dlaczego jednak kojarzy Ci się słomka z dwoma bańkami ze zrównaniem dnia z nocą?
Jemall Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pamiętam takie doświadczenie ze szkoły, w środku słomki robi się dziurkę, obydwa końce nacina i moczy w wodzie z mydłem. Po nadmuchaniu dwóch baniek środkowy otwór zostaje zaklejony, a siła napięcia powierzchniowego powoduje, że z mniejszej bańki ( zawsze jest różnica, nawet minimalna ) powietrze jest wypychane do większej. W dniu zrównania noc i dzień są "równe", ale to tylko umowny punkt, w przechodzeniu z jednego stanu w drugi. Jednak bez równowagi doświadczenie się nie uda, słomka upadnie, gdy nie pozostanie w poziomie... etc, etc.
Rekomendowane odpowiedzi