Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Szatan

Rekomendowane odpowiedzi

buuu szatan fuj fuj

czy to pisało twoje dziecko? kusi, wabi sidła szatana - przecież to są sformułowania na poziomie 8-latka :|

jednak nic się nie zmienia :D, na tym forum również

piszmy rzeczy oczywiste, proste, wręcz prostackie a będą nas chwalić za naszą inteligencje i piękny styl literacki :|

pozdrawiam i życzę dużo szczęścia

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

każde dziecko o tym wie, tylko mam takie jedno banalne wręcz pytanie :)

czym jest dobro, jaka jest jego istota, jak ująć go w zwykłą prostą regułkę, którą będziemy mogli się podeprzeć i stwierdzić, że to jest szatan a nie dobro. Bardzo proszę o odpowiedź.

pozdrawia

zaplątany w sidła wybujałego miejskiego pnącza
baranek całopalony - całespaliny w szarym futerku

czym jest dobro, jaka jest jego istota, jak ująć go w zwykłą prostą regułkę, którą będziemy mogli się podeprzeć i stwierdzić, że to jest szatan a nie dobro. Bardzo proszę o odpowiedź.

pozdrawia

No nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ale postaram się tak jak ja to widzę;

Gdy zawinisz wobec 2giej osoby,czujesz się zle.Boisz się,że utracisz jej przyjazń,miłość.
Czasem zwlekasz z wyjawieniem winy,ale pragniesz przebaczenia.Chcesz,aby okazano Ci zrozumienie,aby Ci przebaczono.Choć jesteś świadoma swoich win wobec 2giej osoby.
Podobnie myśli 2ga osoba,każdy chce przebaczenia,każdy chce miłości.
Chyba rozumiesz w czym dobro a w czym zło!
'Na krórtką chwilę złą odchodzę od Ciebie
Ale z ogromną miłością powrócę do Ciebie'
Pozdrawiam milutko

pozdrawia

No nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ale postaram się tak jak ja to widzę;

Gdy zawinisz wobec 2giej osoby,czujesz się zle.Boisz się,że utracisz jej przyjazń,miłość.
Czasem zwlekasz z wyjawieniem winy,ale pragniesz przebaczenia.Chcesz,aby okazano Ci zrozumienie,aby Ci przebaczono.Choć jesteś świadoma swoich win wobec 2giej osoby.
Podobnie myśli 2ga osoba,każdy chce przebaczenia,każdy chce miłości.
Chyba rozumiesz w czym dobro a w czym zło!
'Na krórtką chwilę złą odchodzę od Ciebie
Ale z ogromną miłością powrócę do Ciebie'
Pozdrawiam milutko

gdy się kogoś zabije to on już nie czuje
gdy się wyleje ropę do wody nie cierpi druga osoba tylko zwierzęta
dalej nie łapie, nie precyzyjna opinia, piszesz o szatanie a nie potrafisz mi wyjaśnić czym jest zło i dobro.... :| kiepska rzecz

pozdrawiam

Cecylio nie pisałam Ci o szatanie,tylko jaka jest różnica między dobrem a złem
a że nie umiesz tego pojąć to już nie moja wina.Widać,że jesteś niesprecyzowana,tak wnoskuję,ale jak powściągniesz swój jezyk od złego,to napewno będzie to dobre:)
Pozdrawiam milutko

ale dalej nie wytłumaczyłaś mi czym jest dobro, czym różni się od zła, i cóż ma do tego moja wiedza? nie uczeń jest głupi, tylko nauczyciel źle tłumaczy

pozdrawiam

ps. rozumiem ze nie poradzisz sobie z wytłumaczeniem tego zagadnienia, więc nie rób tego, może znajdzie się ktoś innych chętny

pieruggoss

No wybacz że trzeba Ci tłumaczyć jak za przeproszeniem 'krowie na granicy'
lub dziecku w 1szej klasie,bo tak wnioskuję.To tak jakbyś komuś oddech odbierała,czy to jest dobre?Może lepiej komuś go dać!
Nauczycielką nie byłam i nie jestem,ale wiem,że nauczycielki sa najlepszymi kochankami
bo najpierw pałę stawiają a pózniej piepszą45 min:)
pozdrawiam milutko

wyobraź sobie że ja poprosiłam o regułkę, czym jest dobro, bo może jestem z innego świata i tego nie rozumiem. poeta musi umieć wytłumaczyć zjawiska będące częścią nas i ziemi, jeśli piszesz o szatanie, wytłumacz mi obcemu czym jest dobro, a kawał stary i tak sobie

pozdrawiam

zło i dobro to pojęcia abstrakcyjne, a próby ujęcia ich w uniwersalne ramy zakładają, że jednostki podporządkują się stworzonemu systemowi oceny czynów (religia czy prawo) i przyjmą jego założenia.

jeżeli np. obije i połamie naziste ktory krzywdzil innych i głosi nienawiść uwazam w swojej subiektywnej ocenie że czynie dobro.

jezeli np. uzależnionej kobiecie którą kocham kupuje i daje alkohol czy narkotyk (w sumie jedno i to samo)top czynie dobro, bo przynosze jej ulge?

dobro i zło to jedynie wynik wlasnej oceny uczynkow. i sa cholernie subiektywne, nieważne wg jakich wartości ocenie podlegają.

"niech żyje szatan pierwszy anarchista świata on pierwszy przeciwstawił się jednowładztwu";)

u know what I mean;)

wyobraź sobie że ja poprosiłam o regułkę, czym jest dobro, bo może jestem z innego świata i tego nie rozumiem. poeta musi umieć wytłumaczyć zjawiska będące częścią nas i ziemi, jeśli piszesz o szatanie, wytłumacz mi obcemu czym jest dobro, a kawał stary i tak sobie

pozdrawiam

Napewno zło pochodzi z serca, a dobro z duszy,mimo to to nie ma na to regułki.
Napewno kto szuka dobra,z trudem go znajduje.Zło natomiast bez szukania można znaleść.
Jak Ci mało Cecylio to wejdz na ;
www.racjonalista.pl __ lub
www.ignatianum.edu.pl/horyzonty
może dowiesz się więcej,jak to przemyślisz:)
Pozdrawiam milutko

pozdrawiam

Napewno zło pochodzi z serca, a dobro z duszy,mimo to to nie ma na to regułki.
Napewno kto szuka dobra,z trudem go znajduje.Zło natomiast bez szukania można znaleść.
Jak Ci mało Cecylio to wejdz na ;
www.racjonalista.pl __ lub
www.ignatianum.edu.pl/horyzonty
może dowiesz się więcej,jak to przemyślisz:)
Pozdrawiam milutko

Bóg stworzył nas dobrymi, więc jak w naszym sercu może rodzić się zło??