Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Limeryk nr 221 - o niechcianej miotle

Henryk_Jakowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Dziś mnie wzięła i zakuła w najtrudniejsze dyby „siła woli” żeby tak „od serca” o duszy i o tym wszystkim nigdy nie napisać żadnej pieśni (Oj, wątpliwe byłyby to słowa, wątpliwe).   Warszawa – Stegny, 01.01.2025r.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To co wydaje się daleko jest na wyciągnięcie ręki.
    • @Andrzej_Wojnowski Rozmarzyłeś się.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A ja znałem jedną prawdziwą i jakoś żyję tylko co to za życie.
    • Muzykę w moim sercu mam, Dzień cały słyszę jej brzmienie, Z dalekich pól, dobrze ją znam, To wiatr kołysze jęczmieniem.    Płaskowyż w rosie skąpany Pod nieba perłowym lśnieniem, Szmaragdowy świat wsłuchany Jak wiatr kołysze jęczmieniem.   Sponad sinej gór korony Skowronka dochodzi pienie, Odpocznie śpiewak strudzony, Gdy wiatr kołysze jęczmieniem.    Wiosną i latem czuję zew, Woła do mnie z utęsknieniem. - Wróć do domu, wróć - jego śpiew, To wiatr kołysze jęczmieniem.    Ten sam tytuł nosi wiersz Roberta Dwyera Joyce'a. Jest bardziej znany - jako irlandzka ballada. Stąd, być może zaskoczenie.   I Katharine: There's music in my heart all day, I hear it late and early, It comes from fields are far away, The wind that shakes the barley.   Above the uplands drenched with dew The sky hangs soft and pearly, An emerald world is listening to The wind that shakes the barley.   Above the bluest mountain crest The lark is singing rarely, It rocks the singer into rest, The wind that shakes the barley.   Oh, still through summers and through springs It calls me late and early. Come home, come home, come home, it sings, The wind that shakes the barley.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...