Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ułożyłem usta na kształt łuku księżyca
położyłem dłonie na delikatnym prześcieradle
pokolorowałem oczy zielonym szkłem
wsiąkłem
powietrza

ptaszki zaśpiewały
upadła gwiazda
usta zawołały
i w policzki rumiane Venus pocałowała
wieczorynka ukołysała
Morfeusz utulił

zasnąłem taki zmieniony...

Opublikowano

ułożyłem usta na kształt łuku księżyca
położyłem dłonie na delikatnym prześcieradle
pokolorowałem oczy zielonym szkłem
wsiąkłem
powietrza

ptaszki zaśpiewały
upadła gwiazda
usta zawołały
i w policzki rumiane Venus pocałowała
wieczorynka ukołysała
Morfeusz utulił

zasnąłem taki zmieniony...

romanie, sorki ale.....myslę z etak będzie lepiej,ES

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @bronmus45 rozumiem, że kolega funkcjonariuszem reżimowy jest. Nie przeczę mojej nieudolności, proszę o litościwe wykazanie wszystkich moich przewinień względem reżimu. Już teraz składam solenną samokrytykę.
    • @wiedźma dzięki serdeczne

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Koniec wielkiego sporu naukowców i „fantastów”. Gdy człowiek umiera, przestaje żyć mózg. Ale kreuje „wyobrażenia”, które odczuwamy w nieskończoność.   Byt przyszły nie jest i jest zarazem.
    • @karenka dziękuję za piękne odczytanie. Jest inspirowany prozą życia i bardzo trafnie odczytaną pokorą, ciszą  :) Cieszę się, że tak to odbierasz.  Pozdrawiam z uśmiechem;)  
    • @hollow man Dla mnie " niebieski"  to kolor przede wszystkim nieba ( mój ulubiony

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

).  To też kolor Boga, prawdy, wieczności. W emocjach ( w szerokim pojęciu)  kojarzy się kojarzy się tęsknotą, prawdą, może też z dystansem.  O czym to jest ?  Mamy tu " moje kochanie ". Z jednej strony może to być o tym, że sam podmiot takie uczucia chce opisać bądź o drugiej osobie jako o kimś, kto jest kochany. Może to daleka interpretacja, ale nawiązując to do samego koloru pokuszę się myśl, że jest to wiersz o miłości, która jest daleko, ta osoba jest daleko ( odczytując jako dystans w kontekscie koloru niebieskiego). Mimo tego to uczucie jest " proste jak modlitwa ", można powiedzieć, że w najprostszym odczytaniu, bez analizowania. Nie ma tu żadnej oceny, bez warunków.  Ostatnie wersy " gdy zapomninam o sobie "  czytam jako " trybik" do odczytu całości. Miłość staje się prosta kiedy jej się nie analizuje,  kiedy nie patrzy się tylko na siebie. Tak jakby Pl napisał - im mniej siebie, tym kochasz bardziej. Dzięki, wywołał poruszenie. Pozdrawiam 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...