Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

wieczność

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bo pewność jest stanem intelektualnym i wymaga przesłanek. Nie jest zależna od widzi-mi-się. Czemu nie, to można sie po plecach podrapać. Jeśli to jest Pańska pewność, to ja jestem ciekaw jak Pan nazywa zwykłą, słownikową pewność.

Tak sobie i nazywam, i to samo mam na myśli :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

pewność
1. «niezachwiane przekonanie o istnieniu czegoś lub o tym, że rzecz się ma w określony sposób»
2. «zdecydowanie, sprawność w działaniu»
3. «całkowita wiarygodność»

Problem polega na tym, że ja mogę zadać pytanie: czy a=b, a może a=c, przy c różnym od b. Czy powie Pan że ma Pan, Panie Krzysztofie pewność że a=b? nie, nie widzi Pan powodu, żeby się tyle równało, ale gdzie tu pewność, że nie równa się c? Brak przeciwskazań nie równa się pewności. Smutne że trzeba tłumaczyć takie rzeczy...

właśnie, mam uzasadnienie dlaczego jestem pewien, to przejawia się w wielu drobnych i tych większych faktach w życiu. nie będę ich tu wymieniał, bo to trzeba widzieć samemu, słowa mało w czym mogą pomóc. więc zastanawiając się nad tym, czy znaliśmy tajemnicę istnienia od urodzenia, czuję, że znaliśmy i znamy ją, tylko nie rozumiemy i nie możemy wytłumaczyć czy udowodnić jak coś w matematyce. wielu ludzi boi się nawet sięgnąc tam, gdzie zwykła logika nie sięga
a także to wielka odpowiedzialność...
naprawdę smutne, że trzeba tłumaczyć takie rzeczy.. bo nie wytłumaczyłeś. zobacz określenia słowa pewność jeszcze raz i powiedz skąd wziąłeś, że "brak przeciwskazań nie równa się pewności", i naprawdę nie równa się pewności, bo nie ma z tym nic wspólnego. "niezachwiane przekonanie.." "zdecydowanie.." "..wiarygodność" - te trzecie to wogóle słowo podtwierdzające moje słowa - wiary godność, i tak, czemu by nie wierzyć, jeśli nie ma nic, co obala to :) pewność to stan emocjonalny człowieka, to coś, co jest całkowicie subjektywnym i zawsze takim będzie, nie jest dowodem, potrwierdzeniem, faktem itd.
pozdrawiam