Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żyj, bo gdy umrzesz - świat umrze wraz z Tobą

ugór fałd mózgu uwlókł krok pod górę,
sufit nad tupem szampon mu noc truje.
łupież gwiazd mrocznych moczy film bez pytań.
dziecko we wannie ogląda i czyta.

żałoba, schody, czarny pies na schodach.
warczy, gdy warczeć rozkaże dłoń chłodna.
ślepiami studzi - zanim dzień mu wstanie:
dziecko wciąż leży uśmiechem we wannie

stygnąca woda zabawie stop brzęczy -
przyszedł czas wytrzeć promienność w ręcznik.
randewu zgonów, spotkanie na szczycie.
dziecko jak posąg zastyga i cichnie.

ugór fałd mózgu uwlókł krok pod górę,
sufit nad tupem szampon mu noc truje.
łupież gwiazd mrocznych - dziecko klnie od pytań:
dlaczego dramat zdziwiony pysk wita?

Opublikowano

Horrorem zaleciało i teraz nie usnę. Nie mam pomysłu na tytuł. Jestem ostatnio smutny, bo taki życie napisało scenariusz. Ten wiersz mnie jeszcze bardziej zasmucił. Poprosze coś o motylkach i kwietkach.

pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Łoj przepraszam Stasiu, ale od piecyka? (nie żartujesz?)
pozdrawiam Jimmy
którego zwą JUNKERS- gazowy.....
ojoj joj, ja się boję wypadków samochodowych więc możesz się mścić (żarcik)
pozdrawiam Jimmy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97 Ja nie jestem stroną tutaj, tylko opisałem zjawisko, które, jak sądzę, jest reakcją na patrzenie z góry na kobiety, które chcą realizować się inaczej. Określenie "kura domowa" miłe nie jest. Kiedyś pracowałem w fabryce na zmiany, na które też pracowały fizycznie  aparatowe z innych wydziałów. Nieraz rozmawiałem z nimi i niemal 100% twierdziło, że gdyby mogły i nie brak kasy, w życiu by tak nie zasuwały. Po nocnej zmianie do domu, dzieci i tak dalej, może 2 godziny snu i kolejna noc. Jeśli ktoś ma perspektywy ciekawej pracy, rozwoju, projektów, wyzwań, to jasne, że to wybierze, podobnie jak choćby zrobiły to moje córki, ale, mimo ogromnej emancypacji i wzrostu wykształcenia, większość prac dla mężczyzn i kobiet to takich nie należy. Powtórzę, nie jestem stroną w tym sporze, bo mnie nie dotyczy.  Pozdrawiam serdecznie. 
    • @piąteprzezdziesiąte dziękuję za serduszko! :)
    • niektórzy przez całe życie żyją w schronie wychodzą tylko żeby urodzić dzieci potem wciągają je do jakieś otchłani nie nauczeni być na powierzchni ziemi   mają małe niekomfortowe potrzeby bez inwencji mijają im kolejne miesiące obiad na stołówce piwo po kolacji na dobranoc seks przed telewizorem   rano znów idą w szkodliwe miejsca pracy wciąż myśląc że biorą udział w jakieś wojnie
    • wspomnienia są cicho poukładane na granicy światła i mroku   wyszedłem na chwilę z siebie i boję się każdego kroku   ludzie zakrzepli w kożuch na powierzchni zimy na przystankach   wydmuchują swe dusze jeszcze lód płynie w ich tkankach   widziałem dziś rano z wapiennych obłoków jak krew sypała się mgła   czy to Bóg umiera, czy ludzie idą  do nieba ?  
    • @piąteprzezdziesiąte brawo! :))) Świetne limeryki!                  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...