Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• W górę tlen oddaje ziemia w górę niosą mnie pragnienia  Ponad ziemią się unoszę łapiąc myśli w strojny koszyk W drugim koszu chleb dojrzewa pachnąc żyto w krąg rozsiewa A pode mną pola niosą raz przy razie cięte kosą.   Góry lasy i doliny morza rzeki i równiny  Stepy stawy jezior tonie wszystko tęskno barwi dłonie Miasta wioski i siedliska wszędzie trawa rośnie czysta Wiatr mnie niesie w różne strony a gdzie spojrzę gaj znajomy.   Ludzi morze płody znosi i do Boga je zanosi A po drogach wiatr pokutny rozwiał pamięć dni okrutnych  Słońce wlewa nowe tonie ja mej ziemi się pokłonię Ludziom bydłu górom drzewom tańcom modłom wprost do nieba.   Bo granic nie zna ziemia uświęcona Po której przeszła stopa rozogniona   Gdzie duch nas przyjmie w ostatniej godzinie  Tam pamięć o niej nigdy nie zaginie.      
    • domki z ogrodami najlepiej wiszącymi  i oczywiście drzwi   muszą gdzieś  tam wisieć  inaczej nie ma drzwi   za tą wodą blisko brzegu zawsze jakis brzeg twój z nią    romans  na długość mitu co dopalasz   aż do piekącego  zetknięcia z ustnikiem
    • @violetta właśnie  - te bratnie dusze... dzięki     @Alicja_Wysocka jak się ma trzy córki,  pięć wnuczek spełnią się spełnią dzięki
    • gdyby wcześniej ją zobaczył dzieło byłoby...   często w myślach  widzi swoje obrazy  coś by zmienił  z czegoś zrezygnował  a ten ze słonecznikami  byłby całkiem inny    ich piękno i...  wazon to trumna  po co zrywać  mogły dłużej żyć    widzi... jak ONA idzie  łąką pełną słoneczników  sukienka  mieni się w słońcu płynie w morzu przyrody  przygląda się jej  błękitem oczu  sięgającym jego duszy  zawładnęła nim pochłonęła nie tyko myśli    gdyby...  czy szukałby siebie samotnie  obrazy miałyby więcej... życia    5.2024 andrew van Gogh...
    • O, jak ja lubię takie łagodne ciepełko w wierszach.  To takie utulające i potrzebne, chyba każdemu :) Oczarowałeś mnie i rozczuliłeś :))   Ale:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

tutaj przecinek wstawiłabym jednak po "co", bo wybija z rytmu w czytaniu :)   Pozdrawiam :)   Deo
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...