adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 zabijanie tłumaczone racjonalnie odwołanie piątego i doń zbliżonych cześć rozumowi? erudycja ogrzewana uczuciami nie zasłania czujących przed cierpieniami błyskotki z myśli? silna chęć wywyższenia nad „szarych ludzi” strudzeni mową o równości zasnęli bójcie się rana! Adam Sosna (2007.01.03)
Ewa_Kos Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 No i musiałam od nowa te dwie kamienne tablice sobie przypomniec i faktycznie może trzeba z dekalogiem za pan brat - codziennie:))) + i pozdrawiam serdecznie. EK
Daihra Rentable Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Dla mnie to nie jest poezja. Ale jak widać gusta bywają różne. Pozdrawiam/M.
Marlett Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Nie ma tłumaczenia i nie ma odwołania piątego i innych też.+++ pozdrawiam.
Ewa_Kos Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie, że nie ma, ale na pewno jest przypominanie:))) EK
Marlett Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie, że nie ma, ale na pewno jest przypominanie:))) EK Tak i pamiętać trzeba.
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Uwagę przykuwa, choć nie do końca poetycko. Ale ja na temat granic poezji się nie wypowiadam - zbyt śliski temat. A do dekalogu chyba sama siebie powinnam się odesłać - znajomość umiarkowana...
adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Ewa Kos to takie trudne sam nie wiem myśleć trzeba
adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Daihra Rentable co jest poezją?
adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Katarzyna Leoniewska trzeba sobie zadać pytanie trzeba "czy zabijać?" - o to chodzi niektórym wydaje się, że mogą
Marlett Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. szum sosny
adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Marlett dyskusja trwa - zabijanie trwa usprawiedliwiane ale czy istnieje usprawiedliwienie dla zabijania?
Anna Siedem Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 " Dziwny jest ten świat, gdzie jeszcze wciąż mieści się wiele zła i dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek dziwny ten świat świat ludzkich spraw czasem aż wstyd przyznać się, a jednak często jest, że ktoś słowem złym zabija tak jak nożem..." Czesław Niemen To również wiersz dobry dla poetów, dla mnie - żeby to nie była tylko " erudycja ogrzewana uczuciami ". Chcę czegoś więcej, o wiele więcej niż " błyskotki z myśli ". Dzięki Adamie.
adam sosna Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 usiłuję nie kłamać pisząc i jestem z tych, którzy uważają, że nie sposób oddzielić autora od t.zw. PL. można próbować rozpatrywać osobno od życiorysu np. twórczość Baczyńskiego czy Poświatowskiej tylko to bez sensu. Jedyne usprawiedliwienie - łatwiej. pisanie podług samych reguł nie daje chyba żadnej satysfakcji tylko pozytywne oceny "oceniaczy" bojących się wyjść za często skomplikowane schematy. pozdrowienia
Marlett Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. znam jedno słowo NIE!
adam sosna Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 usprawiedliwienie nie istnieje w żadnej wierze i języku świata
M._Krzywak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Poezja, nie poezja, ale: "strudzeni mową o równości zasnęli bójcie się rana!" +++++ Pozdrawiam.
adam sosna Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 M. Krzywak proza nie poezje nie to co? :):):) a może proza i poezja?
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja również. Takie oddzielenie jest sztuczne - i nigdy nie dochodzi do całkowitego "zerwania"... Tak... Właściwie to trudno się dzisiaj zastanawiać, co jest poezją a co nią nie jest bo granice stopniowo się zacierają, a nurtów niemalże tyle ile autorów (mam na myśli tych, którzy rzeczywiście mają coś do przekazania - zarówno w treści jak i w formie).
Anna Siedem Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Zgadzam się z Tobą, Adamie i z Kasią. "Głodnemu chleb na myśli" - to również o twórcach i ich dziełach, czy to da się oddzielić od siebie? Może w teorii, w praktyce widzimy co widzimy. A z "." zrezygnowałam. Liczę na podobne podpowiedzi w przyszlości. Dzięki. Słowo ma moc zabijać lub leczyć. Dobrze to wiedzieć i wierzyć w Żywe Słowo, ale bez manipulacji z zewnątrz, ono mówi samo za siebie.
Rekomendowane odpowiedzi