Polonia Abaddon Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Jesteś moim udręczeniem, Zamęczeniem, bezwytchnieniem. W kółko, w kółko I na zmianę – Góra-dół, Dół-góra – Aż zrasta się skóra. Fatamorganą jest upojenie, Wciąż wypala nienasycenie Od środka, od środka, Od czerwoności Do białości, Na popiół, na popiół. Wirują w kółko, Mieszają się z sobą Już tylko suche wióry, Bezkształty i bezfigury. Wciąż rozpala je rządza, Rozlewa się w nich żrąca, Desperacko pragnąca Cielesnego gorąca. Coraz bardziej paląca Krzyczy w nas głośno i woła. Więc my wciąż – Raz dokoła, raz dokoła... Już nie pot z nas się leje, Lecz smoła – Gęsta skleja nam trzewia. Powietrza! Powietrza nam trzeba, Oddechu. Robimy przerwę w pośpiechu, Bo czasu naszego nam szkoda. Musimy jechać, Póki nikt nie woła – Raz dokoła, raz dokoła...
Messalin_Nagietka Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 raczej lokomotywę Tuwima mi ten wiersz przypomina z ukłonikiem i pozdrówką MN ps. acz - to moja sugestia i widzenie
Polonia Abaddon Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Fakt, podobieństwo jest wyraźne.
M._Krzywak Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 "Wciąż rozpala je rządza" - wstyd i hańba!!!
Polonia Abaddon Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Myślałam jeszcze nad Twoim porównaniem, droga MN. "Raz dokoła" można by w sumie zastąpić "to tak to to tak to to tak to to...". "Raz dokoła" wzięło się z tego, że jak to pisała, to ni stąd, ni zowąd przypomniało mi się "Wesele" i to "raz dokoła" tak samo mi się wplotło. Dźwiękonaśladownictwo w stylu "to tak to to" albo bardziej z hinduska "dhadak dhadak" bardzo by pasowało do erotyku, czyż nie? I dobrze by się komponowało z przedostatnimi wersami. Tylko, że do czwartej strofy nie bardzo by się nadawało. Zresztą to mogłabym nawet przerobić, ale "to tak to to" sugeruje raczej poruszanie się wciąż naprzód, a "raz dokoła" oznacza jednak powtarzalność, więc niestety bardziej się nadaje. Nie zapominajmy zresztą o tym, że brzmi romantyczniej.
Marlett Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To co,pili smołę na rozgrzewkę? A może to jakiś afrodyzjak? ..;((((Pozdr.
ot i anka Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 no, czyta się płynnie i szybko- to plus. te rymy- raz są , raz ich nie ma, mam ambiwalentne odczucia:) aczkolwiek mimo to, płynność jest (jak wyżej napisałam;) mnie się ta końcówka od razu z weselem skojarzyła:) i z "błędnym kołem" J. Malczewskiego", bo w tym wierszu jest jakaś dzikość, która przyciaga...:) pozdrawiam
Polonia Abaddon Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Wreszcie udało mi się przeczytać coś pochlebnego, dzięki! Z tymi rymami to wiem, generalnie rymowanie zazwyczaj kiepsko mi wychodzi, wolę białe wiersze, ale tu akurat jeszcze nie jest tak źle jak niegdyś bywało... ;)
Rekomendowane odpowiedzi