Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witam i zwracam się z apelem. Mój kolega z pracy w sobotę przeistacza się w św. Mikołaja. Żeby dzieci nie musiały recytować nie zawsze przez nie lubianych wierszyków lub śpiewać piosenki zaproponował mi żebym mu napisał kilkanaście wierszowanych zagadek, takich dziecinnie łatwych. Dzisiaj jakoś nie mam nastroju do komponowania takich zagadek i tu mój apel. Wspomóżcie mnie. Napiszcie kilka takich zagadek jak chociażby ta, którą dla przykładu daję na początek. Powiedz mi dziewczynko miła, tylko powiedz bardzo szczerze czym Mikołaj jeździ zimą na saneczkach czy rowerze? Forma takich zagadek sprawdziła się na festynie z okazji Dni Działkowca. Miałem wtedy więcej czasu i napisałem kilkanaścia takich wierszyczków. Dzieci bawiły się świetnie i były dumne, że znają odpowiedzi.
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 powiedz mi chłopczyku przyszła na to pora co Mikołaj schował do wielkiego wora?
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Serdeczne dzięki. Ja też coś napisałem. I już sa trzy. Kiedy przyjdzie do nas zima, kiedy spadnie śnieżek biały to mamusia nam ubierze ciepłe buty czy sandały?
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Mam kolejny. Ciepły szalik, rękawiczki, i czapeczka bawełniana czy to trzeba nosić wtedy kiedy lepi się bałwana?
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 w dzień wigilii rano wstaniesz wpierw umyjesz pięknie ząbki na czym tatuś ci zawiesi kolorowe bombki?
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 zimą miło jest przy piecu winko świece kawa kto wierszami sypie nam prosto z rękawa. -oczywiście Heniuś:)))))))))
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Mile to łechce. Dla dzieci może jednak coś takiego? Popatrz to są moje szaty, które mi śnieżynki szyły i odpowiedz z czego one to ubranko mi zrobiły?
Rhiannon Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Yyy... Na ząbkach...? Czy na... Ekhm...
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Pomyśl dziecię miłe,przetrzyj senne oczy, bo zza drzewka, co tam w kącie stoi z prezentami Mikołaj wyskoczy.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ludzie, gdzie Was wymiotło? Czy oprócz duetu nie ma już więcej żadnych formacji? Powiedz mi chłopczyku lecz bądź bardzo szczery, kto w zaprzęgu ciągnie sanie mrówki, żaby, renifery?
Beenie M Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 1) czy choinkę z lasu nam przywiozą sanie czy może samolot no powiedz kochanie 2) żeby dziecko było duże żeby miało pełny brzuszek co białego wypić musi na czym robi się kożuszek 3) gdy do okien noc zagląda jakie są zwyczaje czy maluszek spać się kładzie czy z łóżeczka wstaje
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Serdeczne dzięki. jest nas troje, mamy więc tercet i trzy kolejne zagadki.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ponownie ja i mój kolejna zagadka. Oto jest świąteczne drzewko na nim błyszczą świecidełka lecz to drzewko ma swą nazwę, to jest palma, czy jodełka?
Beenie M Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 1) czym myjemy ząbki mydłem i ściereczką czy też może pastą i małą szczoteczką 2) a kto nam odpowie co za oknem świeci słoneczko czy księżyc gdy spać idą dzieci
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Jesteś wspaniałą i niezawodną koleżanką. Ponownie serdeczne dzięki.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Dorzucam kolejną. Mamy wieczór Wigilijny pierwsza gwiazdka jasno świeci czego będą pod choinką już za chwilę szukać dzieci?
Beenie M Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 czy piesek śpi w budzie czy może na drzewie może ktoś mi powie bo ja tego nie wiem
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 pierwsza gwiazdka świeci śniegu napadało kolacja na stole czy dwanaście potraw na dzisiaj -to mało?
Waldemar Talar Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Kto zimą saniami mknie po niebie kto przez komin odwiedza ciebie kto prezenty dzieciom roznosi kto o ładny wierszyk je prosi. W wigilie do drzwi laską puka grzecznych tylko dzieci szuka ma na plecach ma wielki worek a przy saniach dzwoni dzwonek
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 dzisiaj zaśpiewamy jak z tradycją wszędzie o czym to ja mówię ? -wiecie! o ko......e!
Rekomendowane odpowiedzi