Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie piszę
By nikt śmiać się nie śmiał ze słów
Drwić z karlenia Polskiej mowy
Na przedpobojowisku usłyszanej od Matki Boskiej

Nie piszę
Bo brak umiejętności zatrzymuje rękę nad klawiaturą
Chciwie śnię o uznaniu gdy nikt nie widzi
Na jawie trącam sensy dźwięczące lekutko

Nie piszę
Że lewa bez zgody z prawą pozostaje
Udają jedno ciało - nie trafiają na siebie
Pięści przymuszane ataksją mijają się
Adam Sosna (2006.11.06)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

By nikt nie śmiał się śmiać ze słów

Panie Adamie - tak bym zapisała pierwszą strofę, ja wiem ,że to
jest to samo, ale może prędzej dotrze do odbiorcy:))) A.R.
Opublikowano

"śmiać się nie śmiał" tu by się zdała zmiana szyku albo jakiś zamiennik, bo brzmi jakoś tak nie tak

a tak pozatym jeśli sam tutył już mówi "nie piszę" to po co to wszystko?

"śmiać się nie śmiał" - odniesienie do "Kabaretu Starszych Panów"
nie śmiał śmiać się - oryginał trudniej się wymawia a o to mi chodziło

chodziło też by rozdzielić oba śmiechy

zamiennik? odpada

Nie piszę - ironia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @P.Mgieł ostatnie 5 wersów mega mocne , szacun za taki pomysł

• @Somalija ja jestem strasznie wybredna, francuski piesek ze mnie. Dzisiaj upiekłam mięsko, warzywa, mam na jutro, też skomponuję jakąś sałatkę. Lubię upiec łososia, pierś do kanapek. Nie kupuję wędlin z konserwantami. Jestem sama, ale też przygotowuję sobie na dwa, trzy dni półprodukty, z których szybko coś wykonam. Teraz jest tyle tego wszystkiego w sklepie, robię większe zakupy na tydzień z warzyw czy owoców, a pomysły mam co nie miara, a mam dużo czasu, nie mam już dzieci a utrzymaniu:) @Somalija kiedyś też się nie uczyły dzieciaki. :)
    • Zgodnie z Ewangeliami, grzech przeciwko Duchowi Świętemu nie będzie wybaczone ani w tym wieku, ani w nadchodzącym. Jezus wyraźnie stwierdził: „Każdemu, kto powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie odpuszczone; temu zaś, kto zbluźni przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie odpuszczone”. To bluźnierstwo polega na świadomym i zdecydowanym odrzuceniu działania Ducha Świętego, szczególnie w sytuacji, gdy ktoś widzi cudowne dzieło dokonywane przez Ducha Świętego, a jednak przypisuje je siłom szatana. Przykładem takiego zachowania były faryzeusze, którzy widząc, jak Jezus wypędzał demony, twierdzili, że robi to mocą Belzebuba, księcia demonów. Wskazuje to, że grzech ten nie jest jednorazową przewiną, lecz stanem zatwardziałości, w którym osoba świadomie i nieodwracalnie odrzuca zbawienie oferowane przez Ducha Świętego.
    • @violetta Ja gotuję dla dzieci, więc... ciężko jest tak się wpasować, żeby wszyscy zjedli... Robię czasem dwa obiady dla trzech osób, bo ta chce to, a tamten nie będzie tego jadł... W piątek zamówiłam pizzę, ponieważ synek przeszedł do drugiego etapu konkursu z tabliczki mnożenia i świętowaliśmy. Jutro finał... zobaczymy jak mu pójdzie. Ma szansę bo dzieci generalnie się nie uczą...
    • "nie damy pogrześć mowy" Szlak ! Jak to szło ? Na Mowa w grze bany Słowo z umowy wyszło Zostałem zapomniany                                 - Człowiek
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...