Marek Rybicki Opublikowano 6 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Pamiętam tego faceta, trzymał w ręku Pismo Święte był chyba biznesmenem, wracał z Warszawy do swojego domu niewielkie okulary, bujna czarna czupryna lekki zarost i telefon, którym ciągle rzucał co chwilę zdradzały mi kolejne prawdy o nim Dziewczyna z boku czytała "cosmopolitan" obkupiona w galeriach niechętnie spoglądała na przedział wolała zajrzeć na 40 stonę- tam czekał na nią sweter, który już niedługo kupi Naprzeciwko mnie ktoś inny, człowiek z Częstochowy z dziurą w spodniach, patrzył na kazdego przyjaźnie Gdy wjechaliśmy w las, wszystkie kolory uległy zmianie płat światła ogrzewający podłogę z niamałą uporczywością nagle znikł a prześwity słońca zza liści dębów i jesionów wpadały przez okno, dekorując przedział tysiącem światłocieni Wtedy poczułem, że znajduję sie poza czasem poza wszelkim ludzkim westchnieniem Dziewczyna odłożyła "cosmo" spoglądając na las z zamysleniem biznesmen zostawiał swoje problemy na liściach klonu a pan z dziurą w spodniach kiwał głową i uśmiechał się do siebie Potem nagły powiew powietrza -ktoś otworzył okno koła uderzyły o szyny las nagle zamienił się w długie pole przepasane szosą dalej małe domki ogrody szczekające psy kulejący jamnik odgłos samochodu i kosiarki wszystko takie senne, ale już ludzkie Ledwo wyrwani z leśnej kontemplacji wkraczamy znów w świat "cosmopolitan" telefonu komórkowego i dziurawych dżinsów Spoglądam na twarze podrózników każdy znów zajęty powraca do cywilizacji Co zostało z tej ciszy leśnej ? która choć zagłuszana szumem pociągu przepływała głęboko do wnętrz Czy dziewczyna wyciągająca z torebki kolejne kolorowe pismo pamięta jak przed kilkoma sekundami zachwycił ją widok starej olchy ? Czy biznesmen czytający na głos Pismo Święte pamięta prawdziwy głos boży, docierający zza drzew ? Szybko urywam rozmyślania pocieram ręką o noc odgarniam z czoła kosmyk włosów wlepiam spojrzenie w ruchliwą jezdnię o, Wrocław...
Rekomendowane odpowiedzi