kyo Opublikowano 26 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nad kanałem zbierają się psy z rdzawymi wybroczynami wyją. legowisko pod mostem, w delcie ścieków i wysokich traw – tu przywlekają sierść i głód - neony znaczą drogę, szczerzy zęby gwar stalowych bud i chłód pnących się do nieba pomników; obejść, obsikać znaleźć jakieś miejsce na ziemi .................................................................................................................................... nad kanałem zbierają się psy z rdzawymi wybroczynami wyją a legowisko pod mostem, w delcie ścieków i wysokich traw - tu przywlekają samotność - neony znaczą drogę, szczerzy zęby gwar stalowych bud i chłód pnących się do nieba pomników; obejść, obsikać znaleźć jakieś miejsce na ziemi + wersja zmieniona nad kanałem zbierają się psy z rdzawymi wybroczynami wyją. legowisko pod mostem, w delcie ścieków i wysokich traw – tu przywlekają sierść i głód w pęczniejącym mieście neony znaczą drogę, szczerzy zęby gwar stalowych bud; obejść, obsikać, znaleźć trop i jakąś ziemię która lepsza?
Gaja Istnieje Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Niezłe i na pewno nietypowe... Nie jestem pewna ale myśle, że to bardziej o ludziach niż psach. Bo można nisko spaśc... Pozdrawiam
kyo Opublikowano 26 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki:))) Pozdrawiam
Gaja Istnieje Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Druga wersja lepsza. Moim skromnym zdaniem :)
Niewierny Tomasz Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Mi osobiście pierwsza bardziej przypadła do gustu, bardziej klarowna, jeżeli chodzi o to odniesienie do ludzi. Końcówka w drugiej wersji jest zbyt ogólna, " miejsce na ziemi" bardziej dwuznaczne i lepsze na zakończenie niż "jakaś ziemia". Ogólnie dobry wiersz. Pozdrawiam
Tomasz_Biela Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nad kanałem zbierają się psy z rdzawymi wybroczynami legowisko pod mostem w delcie ścieków wysokich traw – tu przywlekają sierść i głód w pęczniejącym mieście neony znaczą drogę gwar szczerzy zęby stalowych bud obejść obsikać znaleźć trop i jakąś ziemię zinterpretowałem swoim okiem ale pomysł dobry i jeśli już uparłeś się na manierę takowej interpunkcji to niech ci będzie wieczności.
jacek_sojan Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 neorealizm? tytuł znaczący, wiersz mocny; a ja ożeniłbym 1 zwrotkę z drugiej wersji z 2 zwrotką z pierwszej, krzyżowo; tylko co czworonogom po wierszu? ale uwrażliwiać trzeba... J.S.
kyo Opublikowano 26 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Gaja - dzięki za kolejne dobre słowo ;) Tomaszu - pierwsza jest trochę mocniejsza, bez zbędnego mącenia i roztkliwiania się. właśnie końcówka, tu był problem, bo chcę czytelnika naprowadzić, ale widzę, że łapiesz, hehe;) dzięki Tomasz Biela - interpunkcja powiedziałbym "uwspółcześniona" ;) dzięki za mix, podoba się, ale przyzwyczajenia zwyciężają, ale kto wie, może spróbuję. Pozdrawiam jacek sojan - jeśli podchodzi pod neorealizm, to chyba nie jest źle;) właściwie to tytuł był bardziej wyjechany, ale po co walić po oczach. może dla potomnych zostanie ten wiersz, a co będzie kiedyś? może znów na czterech łapach będą biegać, hehe. to taki wierszyk który miał wg. autora zderzyć nasz ponowoczesny świat ze światem prostym, banalnym, szczerym, chyba stąd ci koczownicy ;) pomysł z mixem przedni!!:) Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)
Rekomendowane odpowiedzi