Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Mitylene   Bardzo zmysłowy, nastrojowy wiersz - obraz gwiazd tonących "w purpurze pocałunku" to piękna metafora, która od razu wciąga w intymną, nocną atmosferę. Podoba mi się też synestezyjność tego obrazu - oddech, spojrzenia, łzy i zapach bzu splatają się w jedno doznanie, prawie namacalne. Personifikacja latarni, które "z gracją spacerują alejami" - nadaje wierszowi lekkości i czułości.  Śliczny!  Fotografia również! 
    • @MIROSŁAW C.   Bardzo podoba mi się  ta myśl, że codzienność, nawet najbardziej przyziemna, ma w sobie "magiczne, nieznane kształty i smaki" - i że można je usłyszeć w prostych obrazach- w pieśni piżmaków, wierzbach płaczących, kręgach miłości spiętych bluszczem. Bardzo zmysłowe, spokojne obrazowanie.
    • @andrew   Bardzo podoba mi się metafora oczu jako morza.  Świetna jest fraza  - "smaczna makrela i rekin" jednocześnie - coś, co karmi i coś, co zagraża. To "dwa w jednym" świetnie oddaje ambiwalencję uczucia.   :) 
    • @Radosław   Trudno oceniać prawdę miarą ludzkich konwenansów. Gdyby była dobrze wychowana, np. ważyć słowa - a wtedy nie byłaby już sobą, tylko uprzejmą hipokryzją. Ocenę z zachowania zostawmy dla kłamstw i półprawd - one muszą się ładnie ubierać i dbać o maniery, żeby się spodobać. :)))  
    • @Toyer   Mocny wiersz - anafora "Wiem że..." brzmi jak modlitwa i rachunek sumienia jednocześnie. Podoba mi się napięcie między pewnością wiary a błądzeniem, gniewem, upadkiem - to szczera duchowość. Zwrotka o braku prawa do samobiczowania to ważna myśl -  cierpienie nie jest tożsame ze świętością. Zakończenie "nosząc blizny krzyży, za nieswoje winy"  - jest bardzo intrygujące. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...