natalia Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 niebieskich ciał odpryski powoli osaczają źrenice oślepiająco i rozkosznie za dnia powplątywane zostały we włosach promienie cieplej z nimi, przyjemniej szumiący chór liści brzóz odzywa się nieregularnie koi usypiając niemal z kolejną ospałą myślą rosa przylega do rzęs chłodno...czas iść spać
natalia Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Walcz!....autorka do wiersza. Pozdrawiam czytających i wesołych świąt :) Natalia
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Subiektywnie, Pamiętam Nati, jak kiedyś byłem na wakacjach u babci i wujka, tuż przed maturą (wysłali mnie tam, żeby się poedukować w spokoju). Ten wiersz okropnie mi się podoba, gdyż przypomina wczesne poranki - z małą różnicą: "czas iść spać" :-). Już nie szedłem spać. jak "rosa przylegała do rzęs" jak "szumiący chór liści brzóz" "kojąco" podrywał w zadumę (raczej u mnie). Zdarzało się nawet czasami, że niebieskich ciał odpryski (świetna metafora), powoli przywracało (raczej) ze snu, do wstającego dnia. Obiektywna opinia, będzie trochę krótsza, aczkolwiek dobitna: wyrażasz się okropnie dosłownie, w niektórych miejscach: rozkosznie, oślepiająco, powoli osaczają źrenice, szumiący chór liści brzóz, cieplej z nimi, przyjemniej; za dużo przymiotników! aczkolwiek, zakończenie trudno przewidzieć i tutaj plus dla wiersza; wiersz jest dość płytki: mamy nawet niemagiczny opis, dość przyjemny, a wszystko zmierza do tego, że podmiot stwierdza "czas iść spać" no i "pa". Zapewne dlatego nikt nie komentował. Z mojej strony, zostawiając obiektywizm, życzę Tobie, sobie i innym, takich nocy. Wtedy człowiek czuje, że żyje:). Pozdrawiam serdecznie, s.m. [sub]Tekst był edytowany przez Seweryn Muszkowski dnia 22-12-2003 06:23.[/sub]
natalia Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Dzięki pięknie za komentarz :) nie mogę uwierzyć w Twe subiektywne odczucia co do wiersza bo ja tu opisywałam właśnie TE przedmaturalne noce! spędzone na wsi, w domku babci :) jestem zaskoczona mile, że skojarzyły Ci się właśnie one. Co do obiektywnej oceny wiersza dziękuję za zwrócenie uwagi na me liczne jeszcze błędy :) tak się teraz zastanowiłam, że dobrze mówisz o tych przymiotnikach, tzn za dużo opisałam jak sie czuje a to przecież można sobie samemu przemyśleć....więc po chwili kombinajci myślę, ze tak mogłoby być: niebieskich ciał odpryski osaczają źrenice za dnia powplątywane we włosach promienie szumiący chór liści brzóz śpiewa nieregularnie z kolejną ospałą myślą rosa lgnie do rzęs czas spać .................. myślę, że nawet ciekawiej... Świątecznie pozdrawiam, a takich nocy to racja...oby ich człowiek miał w życiu jak najwięcej :) Natalia [sub]Tekst był edytowany przez natalia dnia 22-12-2003 22:42.[/sub]
Rekomendowane odpowiedzi