Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

A. A. Milne: "W Zoo"

Antoni Leszczyc

Rekomendowane odpowiedzi

Są tu lwy i ryczące tygrysy,
i wielbłądy są wielkie jak wół;
są bawoło-bizony, co bycze,
oraz niedźwiedź, co pełno ma piór.
Jest i jakiś nieduży potamek
i niewielki nosożec, tuż w bok -
Lecz bułeczki słoniowi ja dałem,
gdy ostatnio zaszedłem do Zoo!

Tłum chomików, cholików, chochlików,
Sekret-ar-jad, gdzie wzbroniony wstęp;
myszy w różnym rozmiarze bez liku,
miś polarny i kóz wielki spęd.
No i myślę, że chyba słyszałem
jak pierzakiem nazywał ktoś coś -
Lecz bułeczki słoniowi ja dałem,
gdy ostatnio zaszedłem do Zoo!

Jeśli pragniesz pomówić z bizonem,
to twych słów nie zrozumie ni w ząb;
rąk swych nigdy nie ściśniesz z wałkoniem,
bowiem konie nie ściskają rąk.
Lwy ryczące i tygrysów zgraja,
miast "Cześć" mówić, prędzej stracą głos -
Lecz bułeczki słoniowi ja daję,
kiedy czasem zachodzę do Zoo!

A. A. MILNE - AT THE ZOO

There are lions and roaring tigers,
and enormous camels and things,
There are biffalo-buffalo-bisons,
and a great big bear with wings.
There's a sort of a tiny potamus,
and a tiny nosserus too -
But I gave buns to the elephant
when I went down to the Zoo!

There are badgers and bidgers and bodgers,
and a Super-in-tendent's House,
There are masses of goats, and a Polar,
and different kinds of mouse,
And I think there's a sort of a something
which is called a wallaboo -
But I gave buns to the elephant
when I went down to the Zoo!

If you try to talk to the bison,
he never quite understands;
You can't shake hands with a mingo -
he doesn't like shaking hands.
And lions and roaring tigers
hate saying, "How do you do?" -
But I give buns to the elephant
when I go down to the Zoo!

Phehe, no nie znałam takich wierszyków Milnego :) Sympatyczne, na prezent w sam raz ;)

Powiem, co mnie rozczarowało.

Te bułki. Widzę, że sylaby nie zezwalają na "bułeczki" czy coś bardziej zdrobnionego, ale te "bułki" brzmią tak jakoś... sucho ;) Szczególnie, że wiersz ma być odczytany dziecku :) "Lecz ja bułki słoniowi oddaję" - niefajne w ogóle. W każdym razie, mnie się nie podoba jakoś.

Czy mnie wzrok "nie zmyla" ;) czy tam są "bawało-bizony"? Nie bawoło? Chyba, że to jakaś kontaminacja "bawić" i "bawołów" :P

A homary to są w zoo? ;) No nic, rozumiem, że z braku laku wraz z Homerem zastąpiły ten uroczy paragram (jak to się profesjonaaalnie nazywa;) ) z borsukiem. Jakoś mnie nie urzekły, ale są w miarę. Prawidłowe :)

Za to Sekret-ar-jad się udał. Niełatwo tę instytucję z angielskiego oryginału przetłumaczyć, a jeszcze tak zabawnie to już w ogóle - chylę czoła :)

Miałam wątpliwości, czy "ni w ząb" to można "nie rozumieć" czy raczej "nie umieć" (np. jakiegoś języka). Jednak "nie rozumieć" jest jak najbardziej poprawne - akceptuję :)

Noo, tak to zdolny chopak z Cię ;) wszystko ładnie, wszystko pięknie, z fantazją słowotwórczą, z lekkością; tylko, why on earth te bułki tam?! :)

Pozdrawiam :)

Już odpowiadam :)

Bułeczki! Mam dwie wersje alternatywne: lecz ja słoniom bułeczki oddaję (ale tu tracimy liczbę pojedynczą, a w oryginale przecież "the") lub lecz ja pączki/ptysie/ciastka/hałki/coś innego słoniowi oddaję (gdzie tracimy przemysł cukierniczy ;). No cóż, ja się bardzo waham :) Pomożesz? :)

Bawoły zretuszowałem. Co do paragramu - ale mądre słowo :)))) - dla mnie idealną kombinacją byłyby: chomiki-chochliki-homary. Ale inaczej się piszą i cała moja nadzieja na marne, jak sądzę. No i niezadowolony jestem z tego fragmentu z "How do you do" - ale nie umiałem tego przełożyć dosłownie. Porażka :)

Pozdrawiam, bardzo dziękuję za pomoc :)
Daj znać co dać słoniom :)

Pozdrawiam ciepło, Michał

PS. Wymyśliłem "trzecią alternatywę" ;))) "Lecz bułeczki słoniowi ja daję?" :)

Co oddać temu słoniowi, hmm. No ptysie brzmią i kojarzą się przyjemnie, ale to nie to samo, co bułeczki. Bun to może być i bułeczka i babeczka - ale w obu przypadkach: sy-la-by. Ech no, na pewno odpada alternatywa nr 1, bo słoń ma być jeden. Bez dwóch zdań ;)
Myślałam o czymś w stylu: lecz dla słonia bułeczki ja znoszę (ale od razu mi się ze znoszeniem jajek kojarzy, poza tym wtedy to i rymy by się mooo-gły;) ). W ogóle ten słoń w celowniku zabawnie brzmi: słoniowi :) "dla słonia" chyba jest bardziej przyswajalne. No ale to nieważne w sumie - "słoniowi" jest poprawnie :)
Niby bym się ku ptysiom skłaniała, ale znowu żal tak zostawić te bułeczki, żeby leżały odłogiem ;)
Bo, hm, z kolei "ja" też nie można wywalić ("lecz bułeczki słoniowi oddaję"), bo by nie było tego zestawienia: zwierzęta w zoo i "ja" z tymi nieszczęsnymi bułeczkami :) Eee no lipa jakaś.

Odnośnie do "trzeciej alternatywy" to z kolei mi się nasuwa: Lecz słoniowi ja daję ;)) ale to już takie spaczenie chyba (erotomanom wszystko kojarzy się w jedną stronę, humanistom ponoć we wszystkie strony; ja za humanistkę się nie uważam, więc to pewnie dlatego:) ). No, ale może i ta "trzecia alternatywa" (ta "największa połowa";) ) jest najlepsza. To już sam zdecyduj :)

A te chomiki-chochiliki-homary to rzeczywiście byłby niegłupi pomysł, no ale gdyby chociaż te "homary" bardziej przypominały brzmieniowo "chochliki" i "chomiki" albo się rymowały z nimi. Bo tutaj pisownia nie ma nic do rzeczy. Chodzi o to brzmienie.
A nie można by zrobić czegoś takiego:

Wiele (albo: moc? :P) czegoś, chomików, chochlików,
Sekret-ar-jad, gdzie wzbroniony wstęp;
różnorakich tu myszy bez liku,
miś polarny i kóz wielki spęd.

No nie wiem, to tylko sugestia :) Spróbuj jakoś po swojemu.

Pozdrawiam :)

Wrzuciłem nową wersję :) Jako człowiek z natury uległy poddałem się sugestii - naprawdę słusznej - retuszu homarów. Wymyśliłem chodziki - średnie, wiem, ale przeszukałem cały alfabet i nie mogę nic znaleźć. Inna sprawa, że i Milne zaszalał, bo i bidger, i badger, i wallaboo, i na dodatek mingo to wszystko wymyślone nazwy :) Nie wszystko się uda oddać, wiadomo :)

Trzecie alternatywa zwyciężyła, także dlatego, że wątpię, by się dzieciakom taka fraza z czymś skojarzyła ;)

Dzięki śliczne za naprawdę wydatną pomoc :)
Michał :)

PS. Ja byłem na bio-chemie, ja rozumiem z tymi skojarzeniami :)

Nie chcę Cię zmartwić, ale "moc chodzików" to brzmi dosyć technicznie (mechanicznie?). Wiem, wiem, to ja wymyśliłam tę "moc" - kajam się i w ogóle, ale spójrz, takie coś znalazłam:
chodzik
1. pot. >
2. techn. >

Szaleństwo, nie? ;)
Nie to żebym żerowała na Twojej uległej naturze, no ale przemyśl jeszcze tę moc chodzików :)

A tak to już luks :)

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Hej, hej, to znowu ja :)

Chodziki zniknęły, nieoliwione, a i moc już nie jest z nami, jak mawiał Wielki Mistrz Yoda :) Wstawiłem w środek wersu "cholików" - dodaje to jakiegoś smaczku może, choć pewnie nie jest specjalnie dziecięce. Ale dzieci też chyba nie zareaguję alergicznie na takie oto skojarzenie. Mam przynajmniej taką nadzieję; "moc" tymczasem zastąpiłem "tłumem" - i tu mam wrażenie na pewno rzecz wyszła na plus.

Poza tym: aleśmy skrewili! Dopiero parę dni temu zauważyłem, że końcówka pierwszych dwóch wersów jest w czasie przeszłym! Poprawiłem więc i polską wersję, teraz już chyba trochę poprawniej : )

Ściskam, Michał :)

Witam :)

Łoo, no z tym czasem przeszłym to rzeczywiście. Cóż za gaffa, faux-pas (czyt. wto-pa:)) i w ogóle - analizowałam to tłumaczenie praktycznie słowo po słowie i nie zauważyłam, no no - niewybaczalne ;)
Dobrze, żeś spostrzegł.

No i teraz z tłumem i z cholikami o wiele lepiej :)

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• A ja sobie oglądam filmy na CDA z polskimi napisami, a proponuję tytuły poważnych filmów, przed chwilą obejrzałem -"Feniks" - zrobił na mnie wrażenie.   Łukasz Jasiński 
    • Przyjdź, nie ma rodziców lub zamów towar na eskorcie byś mógł włożyć bułki do koszyka zanim zjedzą je ptaki   Łap chwilę, niech trwa, 30 sekund niech wydaje się, że znalazłeś rozkosz bawiąc się jak dziecko, które dopadło zasuwkę tam i z powrotem   Innych pomysłów pewnie nie masz bo się brzydzisz, bo nie wypada bo prywatność   Może to przez jakąś urojoną intymność przecież i tak wszyscy patrzą, czy idziesz w topie przez miasto czy ona w sukience przez wieś   Myślisz, że coś zatrzymasz? każdy to będzie miał prędzej czy później choćby robaki będą wcinać ciacho czy szyneczkę   Że jakaś strata? żarcie jak każde inne stare wino, młode wino przystawek u nas w bród   No ale powiesz, jakże tak można do wielu koszyków wrzucać piłeczkę? Można, niektórzy robią to dla zasady by zdobywać punkty pewności siebie   Rozjebanej jak twarz przystojniaczka przez osiedlowego dresa, gdy któraś olaboga odmówi   Latasz od gniazda do gniazda nawet ręką nie pieszcząc kobiecego ciała, bo musi być zawsze na twardo tak się utarło konsumować..   ..jak głodny wrażeń wieśniak gwałcący dzierlatkę w krzaczku w swoim słabym charakterze Jak nażarty panicz, który już z nudy oczekuje że bomba eksploduje, gdy tarcie doprowadzi do temperatury samozapłonu   Oboje zdesperowani by opluć, tudzież wypełnić maleńki pojemniczek   Tak po prostu, jak po 5. fajce z rzędu czy po 3 kawach, kiedy wszystko wydaje się szare? matowe? rutynowe? powszechne? .. pospolite zwykłe, takie se   I ciągle czegoś brakuje, najlepiej byłoby wleźć do łóżka samemu Bogu niech się wkurwia; za to, że świat i cierpienie stworzył   Ale to nie wyjdzie bo w tym całym stosunku cudzołożyć duchowo nie będziemy.   Już wiesz kim jestem, choć nagości mojej nie zobaczysz.     "Błogosławieni czystego serca albowiem oni Boga oglądać będą" Kocham Cię, synu.  
    • @Sylwester_Lasota    Loda... na PO-kucie i cuk o panadol? .')   @_M_arianna_  A po Kamali Lila ma kopa.
    • Metal, a żal; piach, Ca i plaża latem.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...