Marek_Tele_Turkiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ze stosu ulatują rozpalone marzenia Jedno po drugim ulatują też wspomnienia. Żar nie pozwala myśleć, A ogień nie pozwala trwać. Trochę dalej inne marzenia Spływają po twarzy i wsiąkają w Konieczność, która pochłania właśnie Niewinną istotę. Obok pod czarną płachtą nie chowa się Lucyfer Tylko zwykły człowiek, Niszczący cząstkę własnego przetrwania I powiększający je jednocześnie. Najbliżej jest stary mistrz ceremonii, wpatrujący się w białe zakątki niebieskiego morza. I nic go nie wzrusza, Oprócz zanikającej na kole podtrojańskim zorzy, Która jest jedynym drogowskazem jego sławy. W oddali na wzgórzu tysiące rozśpiewanych motyli tworzy kolorowy obraz. Widzą one tylko piękną scenę rozświetloną od wewnątrz, Gdzie każdy tym szczęśliwszy Im bliżej stoi ognia.
anetzka Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Marku przeczytałam uważnie. "Żar nie pozwala myśleć a ogień nie pozwala trwać..." dokładnie tak samo jak z moimi przemyśleniami dotyczącymi tego wiersza:)) pozdrawiam ania
Marek_Tele_Turkiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 czekam na komentarze, są dla mnie niezbedne... :)
Marek_Tele_Turkiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 na twój komentarz oyey mogę tylko odpowiedzieć ojej i złapać się za głowę. Nie zgodzę się ze wszystkimi zarzutami, ale dzięki za szczerośc, bo krytyka zawsze pomaga :)
Marek_Tele_Turkiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a co do tego powołania się na Herberta. Po prostu napisałem ten wiersz tuż po lekturze jego "Ofiarowanie Ifigenii", tak go odczułem i tak napisałem. Mam nadzieję, że jeżeli nie czytałeś jeszcze tego wiersza Herberta, to zrobisz to w najbliższym czasie. Ale jeszcze raz dzięki za komentarz. Marek T.T.
Rekomendowane odpowiedzi