ewa birk Opublikowano 17 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 tam demokracja - dziękując ślą krewetki, zapraszają na kajaki : to przyjaciele a nie kolonia - starzy piją coraz więcej duńskiego piwa i płaczą - tylko nasze psy są silniejsze nigdy nie mieszają się z inną rasą - w thulle radar, śpisz spokojnie twój ojciec zbierał długopisy, pisał w imieniu matki - kiedy umarł, nikt już nie zaprasza wmawiali ci od dziecka, że święty mikołaj mieszka w grenlandii, ale nie jest eskimosem, nie wie, że śnieg który pada to qanik a kiedy leży na ziemi - aput
ewa birk Opublikowano 20 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 dr oyey dziękuję za wyjątkowo treściwy komentarz ..... ewa
Jimmy_Jordan Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Jeden wielki słowotok...ale z sensem i to się liczy wiesz wszyscy jesteśmy dziećmi, którym "lepsi" podkręcają życie aby ci nie wybuchali z abominacji do systemów i władz. ale mam pytanie ten apat to z grenlandzkiego???? spoko Pozdrawiam Jimmy Jordan
Jimmy_Jordan Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 I może to głupie, ale gdy się już do formy przekonać, to się nie można oprzeć wrażeniu że to najlepszy wiersz dnia.
ewa birk Opublikowano 21 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 tak zarówno qanik jako śnieg padający i aput jako śnieg już leżący to po grenlandzku oczywiście.. a ten sposób chciałam zasygnalizować o inności , chociażby w kulturze języka , bo nazywanie śniegu m.in, na wiele innych słów jest nieodłączną ciekawostką tego języka - także bardzo, bardzo długie wyrazy, które okreslają stan uczuć , wrażeń i są bardzo niebanalnym zjawiskiem lingwistycznym, tak uważam... serdecznie dziękuję za komentarz i spojrzenie na wiersz ... ))) co najlepsze w pierwszy dzień wiosny ewa
Stefan_Rewiński Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Mnie się wierszyk podoba.
Rekomendowane odpowiedzi