Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Odmienność

Rekomendowane odpowiedzi

Ukołysz myśli skołatane
Osiadłe na ramionach burz
Zawirowane lotem snów
W nadziei złoty płomień
A ty je odmień odmień odmień
Przydaj im jasnej barwy znów
Poszumem wiatru światłem zórz
Zanim odejdziesz w nieznane

Przemija nagle nieba senność
Rozlega się miłości głos
Co marzeniami w obłok wzlata
Do gwiazd błękitnych oczu
A serce stuka na uboczu
I kreśli linię życia Ktoś
Zmysłami tkana pieśń skrzydlata
Zaznacza swą odmienność

Gdy nikt nie czeka w ciszy dzwoni
Mgła odebrana wodospadom
I słychać w nieruchomym wietrze
Lot orła w dziką otchłań
O! Ile było już tych kochań
Lawiną spadłych niby grom
Co rozpłynęły się gdzieś w przestrzeń
By umknąć serc pogoni

Smoku, jakie miasto z Jasną Górą? Odpiszesz, będę wiedział, wtedy podziękuję, bo teraz nie wiem, za co...

Stasiu, a teraz Ty: piszemy całkiem inaczej, inne myśli, inne style... Ty tak raczej ogólnie, ja tak raczej osobiście, Ty na "biało", ja pracuję nad rymem, rytmem, wiersz pojmując klasycznie od strony technicznej i formy, więc staram się do tego przykładać... No cóż, myślę, że inne moje też Ciebie nie przekonają, ale dziękuję za odzew. Bardzo cenię Twoje komentarze na tym forum.
Bo ja nie jestem poetą, ja tylko piszę wiersze...

Pozdrawiam miło Piast

Miło, że piszesz, ale nie powiedziałaś, co jest źle.
Co znaczy na końcu? Na końcu wersów? Ja tam widzę tylko trzy czasowniki na końcu wersów w całym wierszu ( odmień, wzlata i dzwoni ). Czy chodzi o ostatnią zwrotkę - jako końcową? Tam ich jest sześć. Bo jakiś chyba niekumaty jestem...
Pozdrawiam miło bardzo Piast

Miło cię znowu słyszeć... wirtualnie oczywiście...

Hehehe, gdyby tylko to drażniło, to by jeszcze uszło jakoś...
A ja się starałem, tak jak to jest w pierwszej zwrotce, aby rymy zbiegały się od wersów zewnętrznych do środka; stąd 4 i 5 wers każdej zwrotki rymuje się. W 2 i 3 zwrotce jest małe odejście od tej zasady ( jaką sobie tu narzuciłem ). To robota całkiem zamierzona.
Pomyślałem sobie, że można by odejść czasami od pewnych schematów ( rym aa bb, czy ab ab, lub abc i inne ).
Inny mój wiersz ( tu nie zamieszczony ) ma np. 4 zwrotki, oczywiście rymowane, ale 1 zwr. to 10-zgłoskowiec, 2 zwr. to 11-zgł., 3 - 12-zgł., natomiast 4 zwrotka jest 13-zgłoskowcem. Ot, takie sobie eksperymentowanie. ale tak jakoś lubię bawić się słowem...
Wiem, wiem! Może się to komuś nie podobać i to szanuję. Jak już mówiłem, poruszam tematy bardzo osobiste, a więc pewnie dla innych niezrozumiałe...
Gdyby wystarczyło ci sił przeczytać moje " Wspomnienie ", to wielce kontent będę coś usłyszeć, choćby najgorszego...
Wybacz, że się rozpisuję tak dużo, ale jak forum, to forum, a nie zdawkowe popierdułki jakieś takie tam ten tego panie tam...

Pozdrawiam bardzo serdecznie miło
Kłaniam się... niewirtualnie oczywiście Piast