Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Barwny śpiech ptaków,
Delikatny wiatr w polu,
Powoli uderza w biały żagiel,
Zaiste bolesne ale ostatnie,
spojrzenie niczym apokalipsa,
daje znaki lecz niezabija,
nagle, nasteje bezimienna cisza,
już czas.

Zaiste czysta i bez skarzeń,
jest ta tkwiąca cisza,
śnieżnobiałe koszule,
do boju tęsknocie !
to ona staje się mym bratem,
teraz to już koniec,
lekka bryza i niebieska tafla,
slodki powiew wiatru we welosach.

Pożegnanie boli,
rozczarowanie dopiero przyjdzie,
z utesknieniem wyleje litery,
czerwone jak me serce,
kóre wylecą w świat,
do celu miłości
tak szepce o tesknocie.

Opublikowano

wprawdzie mogło być gorzej, ale...
zacznę opd tego, że kilka literówek się trafiło (np włosy być powinny, jak sądzę), do tego pominęłaś jeden przecinek (przed ale); z kwestii technicznych - nie powinno być też spacji przed wykrzyknikiem;
"zaiste" - tego lepiej nie używac moim zdaniem, a już tym bardziej nie dwa razy; do tego porówanie: "jak apokalipsa" - mnie osobiście kuje w oczy; oststnia strofa najgorsza - "czerwone jak me serce", "do celu miłości" są okropne; tak samo, jak wczesniej "bezimienna cisza", "do boju tęsknocie", "wiatr we włosach" itd;
brakuje mi także logiki w stwierdzeniu: "wiatr w polu" - bo to przecież o żeglowaniu, czyż nie?

ogólnie całość słaba, temat wytarty, nic ciekawego;

pozdrawiam serdecznie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Claire te ważki mną ujęły. ładnie  
    • To nieprawda, że Ukraina wspólnotowość zawdzięcza Romanowom. Trójedyny naród ruski" to zgoła kłamliwa narracja, a car powinien wrócić do oślej ławki. To nieprawda, że ukraińska tożsamość opiera się na tysiącletniej historii,  języka, identyfikacji kulturowej czy religijnej. Ruś Kijowska to odpowiednik imperium Karolingów. Naczynie połączone romańskiej Europy z Bizancjum. Łączność z Konstantynopolem zapewniała wgląd w dorobek kulturowy Bliskiego Wschodu. Kijów to matka wszystkich ruskich miast zakładając Moskwę. To patrzenie na Zachód, spójna etniczność Wielkiego Księstwa Litewskiego i Rzeczypospolitej.   Wyrywając Z z alfabetu, pieśni Kozaka Mamaja nie uda się zabić. A ona gra wiatrem szumnym jak ulewa uderza. Niepodległość nie wybucha nagle. Czystym akordem zostanie, bo wolność jest najpiękniejsza.                          
    • @Migrena Mam podobne spostrzeżenia, choć nie byłbym sobą gdybym i tego nie podważał i z tym nie polemizował. Bo i mi się zdarza polemizować, wiesz wątpić, kłócić się, znaki nazywać znaczkami, zwracać uwagę na znak od niej, a nie od wszechobecności i wielkie etc. Ale ogólnie mam podobne spostrzeżenia.  @Przytulia35 Mnie się wydaje, że w branży artystycznej trzeba być sobą na miarę Fridy Kahlo. Przynajmniej w teorii, a w praktyce i tak jest dobrze jak codziennie coś napiszę. 
    • @Wiesław J.K.  bez urazy ale Prusowie to nie Niemcy- to nazwa ludu zamieszkałego w czasach średniowiecznych tereny Prus Wschodnich- wytępiony brutalnymi metodami przez Krzyżaków. W rozbiorach Polski brało udział Królestwo Prus( państwo) powstało w wyniku  zjednoczenia wielu księstw i królestw- powstało w  XVIII  i było jednym z państw  wchodzących w skład Cesarstwa Niemieckiego po jego zjednoczeniu w 1871 roku.   Prusowie to lud( Bałtowie) a ich język należał do grupy bałtyckiej, a nie germańskiej jak język niemiecki. Królestwo Prus to państwo, które brało udział w rozbiorach Polski. Prusowie jako lud  i Królestwo Prus jako państwo istniało niezależnie od siebie. W wyniku działań Krzyżaków Prusowie nie mieli szans by przetrwać, a tym samym zachować tożsamość.
    • @Claire zostanę tu przez chwilę, zanurzę się w w Twoim zaczarowanym poetycko sierpniu...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...