Tadeusz_B Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Znów na malowanym koniu pognam w złoty gaj gdzie świst rumianego wiatru o twarze pulchnych drzew się obija Znów popędze na malowanym koniu na Wzgórza Namiętności promieniami miłości czystej ogrzewane gdzie ocean tęczowych nadziei się uśmiecha. Znów będę upijać się nektarem z życiodajnych marzeń Znów będę pieścić się dotykiem najskrytszej tajemnicy Znów będę kochał ludzi Znów kochaniem będę otoczony Znów bezskutecznie będę chciał tam zostać Znów jestem tutaj i myślę jak wrócić. Na malowanym koniu pognać w złoty gaj gdzie świst rumianego wiatru wiatru o twarze pulchnych drzew się obija.
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Przepraszam ciebie strasznie, ale dla mnie, pomimo najszczerszych chęci, poezja piękna, czyli pustosłowie. Dużo, ładnie, ale w sumie jak to spoić z "tym i tamtym", to o niczym ten wiersz jest :S. Pewnie ktoś inny, odczyta to zupełnie inaczej, także się nie przejmuj. :-) s.m. [sub]Tekst był edytowany przez Seweryn Muszkowski dnia 23-11-2003 21:58.[/sub]
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Druga strofa skopana jak napastnik po meczu o mistrzostwo świata. Szczególnie chodzi o powtórzenie wyrazu, na który nie będę mógł spojrzeć przez kilka dni. Pozdr.
joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Odbieram ten wiersz jako tęsknotę za czasami dzieciństwa. Wtedy użycie określeń typu "rumiany", "pulchny", "malowany", "tęczowy" jest uzasadnione. Są to słowa ewidentnie kojarzące się z dzieciństwem. Jednak w takim razie nie powinno pojawić się słowo "namiętność" - chyba, że chodzi o lody czekoladowe ;)Rzeczywiście razi powtórzenie w drugiej zwrotce. Taki efekt można uzyskać wysuwajac słowo"znowu"na początek zwrotki jako osobny wers (coś jak wysunięcie przed nawias w matematyce). Ogólnie rzecz biorąc należy pamiętać, że absolutnie każde słowo zawarte w wierszu pełni ważną rolę, nie tylko znaczeniową, lecz przede wszystkich kreatywną, tworząc atmosferę. W tym wierszu atmosfera kłóci się z treścią, bo przecież jednak nie chodzi o malowany świat z dziecinnej bajki, prawda? Tymczasem tak tkliwe spojrzenie na miłość razi swoją banalnością. Życzę powodzenia na przyszłosć, i czekam na następne wiersze. Wiem, że niełatwo jest utrzymać wszystkie sznurki w garści i stworzyć coś naprawdę dobrego. Pozdrawiam, j.
Tadeusz_B Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziekuje uprzejmie :) zdaje sobie sprawe o powadze slowa w wierszu,wszystkie uwagi nie pozostana mi obojetne, wszak czlowiek uczy sie na bledach :P
Rekomendowane odpowiedzi