Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 pamiętasz mnie? jaki byłem mały (jeszcze wtedy) nie wiedząc co to rtęć dorosłości nie czułem w żadnym stopniu za duży na głupotę z premedytacją później odczuwałem sine zmrożenie kończyn ze wstydu jak „miarka się przebrała” ciężko było zbić gorączkę może trzeba w pysk nieważne czy coś się zmieniało wiedziałem że w inny (częstszy) sposób ja i one cztery infekcje i ich temp. pod pachami nieba – szara rzeczywistość nie tylko młodzież słupem rtęci – wybucha w codziennych zajęciach * już mnie nie pamiętasz ? przecież wciąż dorastam w twoich pod-wiązkach chronologii naturalna dziwko czasu sam muszę dorównywać twojemu spadkowi cofając się do wspomnień gdzie płakałem jak tatuś nie chciał wziąć mnie na kolana ciśnienie poszło w górę jak mamusia (do tej pory przez wszystkie pory) chce mnie wychować na dobrego ustawionego w pionie człowieka samodzielnej nauki o życiu podczas życia ... masz racje nie mogę stać w miejscu jak zepsuty termometr ta czerwona linia po coś jest
Regina Misztela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 genialne!:) ałaaaaaaaaaaaaa pali;) a dziwka czasu bobowa:> poza tym raz to bym duża na " mądrość" ach i jeszcze pachy nieba dały mi frajde:) pozdrawiam serdecznie Reginka
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło czytać słowa uznania (mam nadzieję bez ironii ;) bo ciężko wywąchać po tekście no i te buźki takie podejrzane :P nie nie to żart he bywaj
Regina Misztela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Tomku naprawde się podoba:) ja często żartuje, ale w tym przypadku wiersz się broni:)
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło ;]
M._Krzywak Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 co by tu dużo pisac ? że dobry, że fajny, że wsysa ? :) Pozdrawiam.
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobry fajny a nawet i wsysa powiadasz ;) he może "miesza" albo tworzy miksturę he dzięki bywaj
Yasioo Zimiński Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 analizy nie zrobie i nic nie pozmieniam (nie potrafie), ale powiem od siebie, że wiersz jak poprzedni bardzo przedni. widać że to już inna półka:) pozdrawiam.
Ewa_Kos Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Wyższa półka też,ale mnie ujęła ta czerwona linia i zadanie jakie tam pełni.. podoba mi się to Twoje opisywanie rzeczywistości.(+) Pozdrawiam jeszcze. EK
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj co za pochlebstwa ;) dzięki bywaj
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo się cieszę że podobają się "moje bodźce poezji" na i bolesną i łaskotliwą tę rzeczywistość dzięki bywaj
nocny Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 A ja Cię podenerwuję. ;-) Treść - tak. Przyjmuję, gryzę. Zgadzam się, albo nie. Ale świetnie uderza w struny. Co z tego skoro bardziej uderzają mnie w struny niedoróbki formy. Z wszystkich znaczków jedynie gwiazdka pośrodku znajduje uzasadnienie. Na jakiego diabła te pytajniki? Do czego ma służyć ten cudzysłów - wyróżnia cytat, czy też, jak w taniej prozie ma wyrazić ironię. Zamiast nawiasów popracuj nad wersyfikacją. Używaj ich tylko wtedy gdy niczym ich nie potrafisz zastąpić, gdy czujesz, że są absolutnie niezbędne. Wielokropek - niepotrzebny, ale i tak ze wszystkich dość nonszalancko porozrzucanych znaków interpunkcyjnych, najmniej irytujący. No i koronne: "cztery infekcje i ich temp." A cóż to jest "temp." i co on robi w części, która zaczyna się słowami "jaki byłem mały". Od kiedy to taki mały ma infekcje z "temp." zamiast po prostu "z temperaturą". Podsumowując: pisząc wiersz proponuję się wcześniej zastanowić nad formą, być w niej skrupulatny i konsekwentny. Nawet wprowadzając poczucie chaosu, trzeba mieć świadomość, że zburzy cały efekt, jeśli czytelnik zwątpi w to, że autor zrobił to celowo. Myślę, że mógłbyś spróbować bronić tych znaków przestankowych, gdybyś wprowadził pełną, poprawną interpunkcję - ale osobiście uważam to za niepotrzebne. Sugestia - zostawić gwiazdkę - zakładam, że jest niezbędna dla pewnego efektu dyptyku. Ewentulanie zastanowić się nad ostatnim wielokropkiem, choć dla wielu wielokropki w wierszach są sprawą bardzo drażliwą. Reszty interpunkcji i znaczków pozbyć się, bez najmniejszych sentymentów, uważając przy nawiasach by nie zmienić treści. Pozdrawiam nocny P.S. Tak jak pisałem. Wiersz mnie poruszył, do tego stopnia, że chciało mi sie tyle tu nabazgrać. Gdybym uważał, że jest mierny, nie traciłbym czasu. n.
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmmm no no powiem tak wszystko jest tutaj potrzebne dla mnie i dość długi "metr" czasu męczyłem się nad ustawieniem tego tworu nawiasy są dopowiedzeniami które mają też wnosić w treść jakąś część przekazu pytajniki podkreślają po prostu jakby wykrzyknienie pytania hm co mogłoby wyglądać tak ?! ale mam nadzieję że wiesz o co chodzi no i ten cudzysłów jest jakby opowiadaniem o danym słowie w cudzysłowie :) co też jest potrzebne bo chcę właśnie podkreślić ten ogół znaczenia owego słowa dzięki za tak obszerny zapisek bywaj
Tali Maciej Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 pierwsza część jest ok, ale druga mnie znudziła, dłużyło mi się fajny pomysł ale można by trochę bardziej skondensować nisko się kłaniam i pozdrawiam
stanislawa zak Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ja też dołaczam swoje 3 grosze z upodobaniem pa!
Ona_Kot Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 przegadane aż babskie i chaotyczne przy czym druga część lepsza od pierwszej i to dużo pierwsza poszarpana - wresyfikacja stwarza wrażenie przypadkowej a nie stwarza wrażenia, że przypadkowa celowo pozdrawiam
Tomasz_Biela Opublikowano 24 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za "notę" bywaj
Tomasz_Biela Opublikowano 24 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm podziękowania za datek komentarza :) bywaj
Tomasz_Biela Opublikowano 24 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak to dobrze czytać inne opinie :) dzięki za odwiedziny bywaj
Rekomendowane odpowiedzi