Mirek Mazur Opublikowano 27 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Jakby to było gdyby chociaż raz Coś dobrego mi się przyśniło Coś, po czym nie musiałbym Budzić się zlany zimnym potem Żebym nie rozmyślał nad sennym koszmarem w ciągu dnia... Nie obawiać się zasnąć Nie bać się przekroczyć granicy Między jawą a snem Gdzie czyhają poczwary wyłażące spod powiek Pełznące oślizłym cielskiem po poduszce W dzień koczujące za ramami obrazów Wciśnięte między ściany, a meble Wyłażą po zmroku, turlając się po podłodze Inne zawieszone pod żyrandolem Obserwują wnętrze pokoju Wraz z łóżkiem i eksploatującym je biedakiem. Z zapartym tchem wyczekują chwili Kiedy powieki opadną na dłużej niż ułamek sekundy Gałki oczne wywrócą się do góry nogami Tętnica szyjna zacznie pulsować mniej intensywnie Kiedy zacznę odpływć powoli Z nadzieją na spokojny Nie niszczący psychiki odpoczynek I to jest ta chwila, kiedy mój spokój- Człowieka zirytowanego wszystkim Otwartego na każdą możliwość oderwania się od rzeczywistości ...się kończy Wtedy to maszkary rozpoczynają taniec Pełzają po twarzy, szepcząc do ucha Niecenzuralne wyrazy, dostają się przez nie do mózgu Kosmatymi nóżkami drażnią delikatne żyłki sieci neuronowych Podłączając się bezpośrednio do rdzenia kręgowego Przejmują kontrolę nad uczuciami, marzeniami, pragnieniami Dyktują myśli samobójcze, Wyrywają z korzeniami nadzieję na lepsze jutro Kradną dobre wspomnienia z poprzedniego dnia z zeszłego roku i z czasów gdy nie musiałem się jeszcze golić Moje oczy stają się ich oczami Widzę pod powiekami wirujące obrazy przetaczające się Po moim umyśle jak tabun rozszalałych koni Które odpływają tak samo szybko jak się pojawiły Prawdopodobnie przez pomyłkę zostawiają tam także pozytywne uczucia Jednak nigdy nie mogę ich zapamiętać i ciągle je gubię... 28.06.2005
Rekomendowane odpowiedzi