Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Każda blizna ma swoją historię (impresja po Gladiatorze)

Coolt

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze chciałem być
Wallecem Maximusem i kapitanem Algrenem
odnaleźć Bushido

Ktoś jednak spłoszył wielkie bitwy
ukrył rozgrzewające zwycięstwa

Wciąż marzę o smokach
i boję się
że nigdy nie odkryję swoich Termopil

Stare rany kuszą ścieżką
cichą i bezbolesną

Lecz ja wybiorę tę mniej uczęszczaną
może to pozwoli
przekuć no-dachi na nowo

http://pl.wikipedia.org/wiki/No-dachi

Heh mnie się nie podoba, ale fanom heroic fantasy itp napewno tak. Niezgorzy pomysł, ale jakoś nie przypadł do gustu.
Mam pytanie, dlaczego akurat no-dachi, a nie zwykłą katanę? Bo dla mnie to jakoś implikuje kompleks małego u PL... Ale może to już moja złośliwa natura.

Pozdrawiam.

Ponieważ ktoś słusznie zwrócił mi uwagę, że katany przekuć się nie da, z racji jej wielowarstwości. Z no-dachi też byłby problem, ale wydaję mi się że mniejszy.
Poza tym tak wielką bronią, mogą władacyć tylko wielcy wojownicy ;), co niekoniecznie musi wiązać się z jakimś kompleksem peela. Proponuję zakładać, że wszystkie członki peela są normalnych gabarytów i nie musi sobie nic remoplensować :P

Pozdrawiam serdecznie
Coolt

Nie znam się na matalurgii, ale wydaje mi się, że można przekuć katanę - tak samo jak i no-dachi (o ile mi wiadomo były robione tą samą techniką, ale mogę się mylić, czytałem tylko biografię Hideyoshiego z dziedziny feudalnej Japonii). Zywczjanie można skuć z powrotem ostrze do postaci kawałka metalu i przekuć od nowa. Wnioskuję to z tego, iż o ile wiem sprawdzenie przydatności katany (owszem mnie wydaje się to mitem jdenakże programy dokumentalne twierdzą co innego, choć niekoniecznie trzeba im ufać) polegało na tym, że wbijało ją się w dno strumienia ostrzem w górę tegoż i puszczało się z nurtem kartkę papieru - jeżeli napotykając ostrze nie przecinała się miecz zostawał przekuty od razu. Problem jednak polega na tym, że dawny proces produkcji mieczy nie jest historykom dokładnie znany (podobno obecnie znane procesy produkcyjne są jedynie namiastką sposobów dawnych mistrzów). Problem polega ponoć na tym, że zgodnie z opisami katany miały być gietkie i bardzo wytrzymałe zarazem, ale niestety te produkowane obecnie za pomocą znacnych archeologom sposobów są raczej łamliwe.

Nie wiem jednak na pewno, możliwe, że się nie znam.

Pozdrawiam.

Blizny nie zawsze są widoczne, i potrzeba heroizmu tkwi w sposób naturalny w każdym prawym człowieku. Ale lepiej losu nie kusić. Wielkie bitwy wokół toczą się między nami, choć nie tak spektakularne, ale jak zwykle - o wartości. Życzę wytrwałości i wierności zdeklarowanemu tu wojownikowi, noszącemu groźne pseudo Coolt. Do boju!