jacek_sojan Opublikowano 25 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Jest rzeczą piękną, dać się pięknu porwać, nie pytając o cenę. Urok rajskich jabłek tkwi w nas głębiej niż groźba najwyższego gniewu. Swój lęk zwyciężając namiętną pokusą, za karę dźwigamy koronę swej wiedzy, jednakowo uparci, cierpiący, i nadzy. Czas już na nas Ewo - chodźmy na wygnanie. To królewska cena. To przywilej grzechu który nośmy godnie, niczym spadkobiercy upadłego księstwa co zwało się Rajem. Nie pragnę powrotu - bo pragnę smak jabłka opisać jak najwierniej dedykując Bogu.
Wuren Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 nooo.. całkiem, całkiem! Pozdrawiam Wuren
jarzebina Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Bardzo przemyślany,głęboki w przesłaniu-daje do myślenia,Pozdrawiam.
Anastazja.P Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 rzeczą jest, dać się pięknu porwać, nie pytając o cenę urok rajskich jabłek tkwi w nas do gniazda bardziej niż groźba najwyższego gniewu swój lęk zwyciężając namiętną pokusą, za karę dźwigamy koronę swej wiedzy, jednakowo uparci, cierpiący, i nadzy czas już na nas Ewo - chodźmy na wygnanie to nasz przywilej grzechu który nośmy godnie, niczym spadkobiercy upadłego księstwa co zwało się Rajem nie pragnę powrotu - bo pragnę smak jabłka opisać jak najwierniej dedykując Bogu Lekko namieszawszy w Twym wierszu - tak właśnie go widzę - a za wizję swą przepraszam z grzeczności bo dla mnie takim on najdogodniejszy :)) Pozdrawiam. Ana.
jacek_sojan Opublikowano 26 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Jeśli tyle pracy wkłada się w opracowanie innej formy zapisu wiersza, to chyba powinienem być zadowolony z inspiracji, której jestem autorem; jednakże te przyzwyczajenia...wybacz. Dziękuję za wszystkie opinie i pozdrowienia - ślę je zwrotnie życząc inspirujących godzin. J.S.
Piotr Sanocki Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Troszkę zbyt patetycznie wyszło. Za dużo: głebi, gniewu, lęku, grzechu, cierpienia, piękna itp. To tyle krytyki... no! może jeszcze tylko zwrócę uwagę na poczatek i powtórzenie "piękna". Jeszcze nie wiem, czy prawidłowe, ale zwraca na siebie uwagę bardziej jako powtórzenie niż zagadnienie ;) Ale pochwalę zakończenie. I treść, która niebanalnie ambitna (brak jej tylko formy, aby ją wyrazić w sposób dobitny i istotny). Pozdrawiam serdecznie
jacek_sojan Opublikowano 27 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Panie Piotrze; po promo: powtórzenie słowa "piękną - piękno" wynika z odmiennej funkcji wyrazowej; raz użyte jest jako przymionik /ocena/, drugi raz jako rzeczownik /obszar rzeczy pięknych/; secundo: poznawanie nie dzieje się tylko w sferze intelektu. Emocje, zmierzanie się z nimi - rodzącymi się na drodze poznawania świata, to sfera szczególnej opieki poety; - i jak zawsze, pozostaję w podziękowaniu /za uważną i poważną lekturę/.Pozdrawiam.J.S.
Piotr Sanocki Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proszę przeczytać uważnie. Ja rozumiem o co w tym wersie chodziło, zwróciłem tylko uwagę, że powtórzenie zwraca na siebie zbytnią uwagę. Nie mniej dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
seweryna żuryńska Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 jak oddechem ożywieni tak w grzech wplątani dłonią nierozłączni więc jeśli dar to gruzy niezbyt krwiste lubię czytać myśli twoje dzięki seweryna
jacek_sojan Opublikowano 30 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 PT. Seweryno - i odczytujesz je zgodnie z moimi intencjami. Dziękuję! I pozdrawiam. J.S.
Gość Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 no no dla mnie tez calkiem calkiem ;) ujdzie tresc i przeslanie gdy jeszcze se walne jednego... nie no ogolem plus . poobserwuje jeszcze to dopowiem co nie co . a tymczasem pozdrawiam .
jacek_sojan Opublikowano 1 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Walnij sobie, nie żałuj - a ja też walne, w kimanko. Dobranoc.
Stefan_Rewiński Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Czytam i czytam urzeczony, grzeszyć się zachciewa.
Rekomendowane odpowiedzi