Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Namaluj, proszę...

Rekomendowane odpowiedzi

namaluj słowem uśmiech na twarzy,
gwiazd pełne niebo w oczach świecące,
myśli otumań tym, co się zdarzy
gdy namiętnością spalisz mnie drżącą

namaluj, proszę, bliskość tak bliską
jakiej nikt nigdy poczuć nie zdołał
i roztańcz, kołysz tak jak kołyską
i powiedz, że tylko ze mną byś być wolał

A ja sobie ponarzekam, ho ho ho!
Więc tak, nie podoba mi się brak jednolitej rytmiki, bo nietrudno było ją wprowadzić, a jednak jej nie ma, przez co tekst zgrzyta, jak się go na głos czyta. No właśnie - rymy takie jasnorzewsko-pawlikowskie, ale mogę przymknąć oko bo treść też jest taka. No i dobrneliśmy do treści. Ileż to wierszy było już z tym motywem słów co sprawiają radość, albo też o pragnienu takiej bliskości/uścisku/pocałunku/etc (niepotrzebne skreślić) jakiego jeszcze nikt nie przeżył. Jest tego więcej, oczy i gwiazdy to już taka klisza, że pewnie za czasów Homera już się jej wstydzili, podobnie z tą namiętnością obok drżenia i palenia (palenie szkodzi zdrowiu, nie słyszałaś?). Jest też, pewien zgrzyt językowy na końcu - woli się coś od czegoś, a wiersz nie mówi od czego. Widać po prostu, że rymy porządziły treścia za bardzo, a szkoda bo jakby były lepsze to można by być bardziej tolerancyjnym. No, to pojechałem po całości. Nie przejmuj się jednak, dziewczynom się podobało i pewnie każdy fan miłosnych introwersji i innych Weltschmertzów będzie zachwycony.

Pozdrawiam serdecznie.