@wiedźma groteska i czarny humor ;)))w jednym wydaniu .. bardzo.. bardzo .
Można by odczytać oczywiście dosłownie:) Wtedy byłoby o tym, że pl jest gryziony kawałek po kawału, obiektyw patrzy wszystko wkurza i hasło " uśmiechnij się!!! " rozwala.
Mogłyby być o społeczeństwie;) wtedy odczytać trzeba, że wygryzają nas kawałek po kawałku i rzucają hasło " uśmiechnij się !!! ".Media kłamią , a samo odliczenie jest do protestu , tak mi się to widzi.
Odczytuję to też o samym pisaniu. Tu wygryzamy się kawałek po kawałku, do mięsa ...żeby napisać wiersz. Odwrócone radio = poezja nie jest logiczna.
Siostro dla mnie to absurd , czarny humor :) Tu się kłania Witkacy, może też i Mrożek.
W dosłowności dom się rozpada , pies wygryza parkiet, w radiu same bzdury. Niepohamowany apetyt to, co codziennie zżeramy. Puenta jest taka, że to, co nas otacza jest szalone i trzeba się uśmiechnąć. To satyra na współczesność i konsumpcjonizm.
W moim wiedźmowskim odczycie " drewniane stawy" to kości przodków. Pies to przewodnik, który gryzie, żeby obudzić . Zejście do głębi, czyli do podświadomości, dążenie do prawdy przez rozgryzanie. Radio nadaje komunikaty, które trzeba odwrotnie odbierać . Cztery strony świata - tu dla mnie to rodzaj rytuału, a słowa " uśmiechnij się!!!" mogłoby być skierowane do nas, tu na portalu.
Taki trochę na spontanie odczyt;))
Podoba mi się to wygryzanie, bo jest w tym racja ;)
To co, tu wszystko łączy to właśnie " uśmiechnij się!!!". bo tak naprawdę nie jest istotne to, co boli, bez względu na wszystko inne zewnątrz, dla świata trzeba się uśmiechnąć, starając pozory, że wszystko jest w porządku.
Ten wiersz ma moc dlatego, że jest prawdziwy. Można do niego włożyć swoje odczucia.
Wypadłam z wprawy, po urlopie :)
5 godzin temu, Mel666 napisał(a):@wiedźma tak, wróciłam !!!!.
Siema! Wszystkim znajomym i nieznajomym. Dla Ciebie...? Specjalne przywitanie 💋
🥰🥰🥰🥰🥰😘😘😘😘
Dziękuję Siostro , cmok ;) haha fajnie, że jesteś ;)
@Mel666 przyszedł mi także do glowy inny bardzo prosty odczyt ....
powiem tak ... byle do urlopu ...