Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Ważne Są Powieki i Chyba Niebo | IGOR i ANNA (Wspólna Przestrzeń)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam temat, jak i aranżacja dla mnie bardzo ciekawe, ale ... wydaje mi się, że na poważniejsze publikacje, niż w naszej, amatorskiej i raczej rozrywkowej twórczości. Jestem jednak nadal ciekaw, kto jest autorem tekstu, muzyki, jak i samego wokalu. Pozdrawiam.

Opublikowano

@bronmus45 Dziękuję za komentarz. Teksty tego utworu (i kolejnych z cyklu) są moje, generalnie na podstawie moich wierszy, które piszę od lat. Ten i kolejne powstały na potrzeby pewnego projektu - przedstawienia teatralnego z elementami muzycznymi (ale nie jest to musical), gdzie same opublikowane utwory to po prostu ilustracja "jak-by-to-mogło-brzmieć". Muzyka? Aranżacja (idea, styl muzyczny) to pomysły własne, potem próbkowanie z modelami AI, cięcie, składanie w Audacity, jednak trzeba to powiedzieć - chociaż obecne narzędzia dają potężny wpływ na typ, barwę, skalę itd..., to wokal i instrumentarium są generatywne. Finalnie utwory osiągane są na podstawie generowanych pomysłów, tworzenia próbek, wgrywania, masterowania, ponownego generowania. Końcowy efekt nie jest to prostą sprawą, trzeba wiedzieć dokładnie co się chce osiągnąć i popracować w różnych narzędziach, jedna taka praca daje mnóstwo satysfakcji - polecam każdemu, kto pisze, tworzy i nie jest zawodowcem :)

Opublikowano

@m1234 - ja to ... prawie wszystko rozumiem - w tym współpracę z AI (SUNO) i jego dziesiątki generacji, aż sam wybiorę którąś do publikacji. Mam już tego około 300 pozycji, ale ... jasno i wyraźnie określam w opisie pod YouTube, co i jak. Teksty w 100% - "toczka w toczkę" są moje, bez jakiejkolwiek ingerencji AI. Tworzę bowiem również angielskie piosenki ... nie znając angielskiego języka. Tutaj z kolei AI bazuje na moim tekście, lecz musi go dostosować do odbioru anglojęzycznych słuchaczy, wraz z ich budową zdań. Dlatego też byłem ciekaw - bo jakoś w opisie nie widzę tych zaznaczeń ...