Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@LessLove : Jeśli do tej pory nikt guzika nie nacisnął, to - miejmy nadzieję - teraz też nie naciśnie. W październiku wybory połówkowe... Chociaż, po ewentualnym ustąpieniu / odsunięciu / impeachmencie Trumpa na jego miejscu natychmiast zasiądzie Vance... 

Abstrahując od polityki, a pozostając w sferze poezji: w Twojej piosence mocno wybrzmiewa motyw szatana. Wywołało to wspomnienie o wierszu, który napisałam kilka lat wstecz. Możesz do niego zajrzeć tu:

Edytowane przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@WarszawiAnka tytuł jest the best :) Nikt z nas zwykłych zjadaczy chleba nie chce wojny. Dobrze oddane - to architekci wojny kreują taką rzeczywistość, wmawiając nam że tak musi być i że to nieuniknione. Najważniejsze to nie poddać się takiej narracji. 

Opublikowano

@WarszawiAnka Przeczytałem Twój wiersz i komentarze. Przedstawiłaś w nim wiedzę teologiczną na temat tego upadłego anioła i niczym ta wiedza (nas) nie poraża, a niesłusznie odstrasza niektórych, bo wszyscy i wszystko jest dziełem Boga, który ma nad stworzeniem władzę, a my jesteśmy wystawieni na próbę, której czas nazywamy "życiem", a dla Niego jest sumą naszych aktów woli, niezależnie od "detalicznej" treści i formy naszego wcielenia. 

Bardzo ciekawa dla mnie tematyka.

Obawiam się, że USraelowi pozostał tylko "argument brudnej broni" w sytuacji, kiedy nie są w stanie pokonać Iranu, a dlaczego "muszą", to polityczny mesjanizm, rodem z religii ale będący niczym innym jak oszalałym imperializmem.

Niestety uważam, że będzie atak bronią atomowa i adekwatna odpowiedź - projekt nowy/stary Izrael na Bliskim Wschodzie przestanie istnieć.

W/w szatan już się cieszy z takiej wizji.