Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty o niej zapomniałeś,
o jej błękitnych oczach.
Powoli zabierasz uśmiech,
sprawiając, że usycha jak kwiat.

Wytykasz jej zazdrość
za każdym razem,
gdy patrzysz chciwie na inną.

Dobrze, że jest silna,
nie płacze w poduszkę,
a wspólne marzenia
prysły jak bańka mydlana.

Mówiłeś, że kochasz jej piegi
i że jest piękna,
a już flirtujesz z następną.

Ona jest zbyt mądra,
by dzielić z tobą życie.
Tak, chce odejść,
zanim wiosna przypomni o sobie.

Lepiej być wędrownym ptakiem,
niż z nieszczerym sercem
stanąć przed ołtarzem.

Opublikowano

@karenka Piękny wiersz i poważne wyznanie Podmiotu lirycznego. Przy okazji pozwolę sobie na małą dywagację:

Faceci mają naturalną skłonność do poligamii, porównywalną siłą z równie naturalną skłonnością do monogamii u kobiet.

Obie, z pewnej perspektywy są zjawiskowe, bez oceniania etycznego, obie archetypiczne - mężczyzna wojownik z dużą szansą na szybsze odejście (obecnie zawały i częściej nałogi), kobieta planująca bezpieczeństwo dla dziecka (a psiecko, też wymaga regulaności wyprowadzania i.t.p.). Wybacz, ale nie rozumiem kobiet nie planujących dziecka, wiele sobie odbierają. A facet, jeśli kocha, zawsze chce (mimo, ze boi się tematu) dziecka z taką dziwczyną. Niedojrzałość u obojga kończy się szybszą starością, uwiądem ducha i ciała, wbrew oczekiwaniom.

Zatrzymam się na piegach, pozwól, bo Moja Żona zachwycała mnie nimi. Różnica jest zasadnicza: jedne piegi są "moje", a inne są tylko piegami na buzi. Kto pokocha, weźmie "wszystko", a po pierwsze nieznane jutro.

Ślicznie piszesz, pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj - Lepiej być wędrownym ptakiem,
niż z nieszczerym sercem
stanąć przed ołtarzem. - zgadzam się z tym - po co się męczyć - 

Pzdr.serdecznie.

Opublikowano

@LessLove

Dziękuję za życzliwy komentarz i miłą gościnę oraz pozostawione refleksje przy wierszu. 

Ja jednak patrzę na ten temat z trochę innej perspektywy. Nie próbowałam opisywać natury mężczyzn czy kobiet, lecz wybory, które każdy z nas podejmuje. Nawet jeśli człowiek doświadcza pokus czy zauroczeń, to o wartości miłości świadczy wierność własnym zasadom, sumieniu i odpowiedzialność za drugą osobę. Bliski jest mi sens Hymnu o Miłości – że prawdziwa miłość nie polega na chwilowym zachwycie czy pożądaniu, ale na cierpliwości, wierności i trosce o drugiego człowieka. Właśnie o utracie tych wartości jest ten wiersz. Gdy ich zabraknie, nawet najpiękniejsze obietnice stają się puste. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia*)

@andrew

Dziękuję za ciekawą refleksję i miłą gościnę. Myślę jednak, że nawet na dobrej glebie może uschnąć najpiękniejszy kwiat, jeśli zabraknie troski, uczciwości i wzajemnego szacunku...pozdrawiam najcieplej*)

@Waldemar_Talar_Talar

dziękuję Waldemarze za miłą gościnę i pozostawiony ślad i również serdecznie pozdrawiam*)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To samo u mnie (wierność, troska), ale... uważam, że Eros i Agape powinny sobie towarzyszyć, w treści akceptowanej przez Dwoje. Obie twarze miłości są piękne i czyste wśród kochających się - dane od Niego, dla obdarowywania się. Miłego*)