Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jesion

Wyniosły: jedyny gatunek drzewa 

genealogicznego: z pospolitą istotą politeizmu -

to nic innego jak naturalizm 

i zdrowie i siła i ochrona 

i mądrość i szlachetność i boskość -

nieśmiertelny 

dar: wolnego - życia i po prostu to -

od i do i do i od - moja iście - najskromniejsza 

tożsamość - jasinizm... 

Łukasz Jasiński (listopad 2025)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Wiesław Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Łukasz Wiesław Jasiński

W wierszu wykładasz w kilku rysach podstawowe założenia własnej filozofii, którą nazywasz jasinizmem. Choć nazwa ta nie pochodzi bezpośrednio od słowa „jesion”, widać wyraźnie, że temu drzewu nadajesz głębsze znaczenie. Urasta ono w Twoim utworze do rangi wieloznacznego symbolu – kosmicznego łącznika i źródła siły.

Główne filary tej filozofii to nierozerwalny związek z naturą (naturalizm, panteistyczna boskość), absolutna wolność oraz poczucie wewnętrznej mocy i mądrości wynikającej z głębokiego kontaktu ze światem przyrody.

Dodatkowo jasinizm manifestuje się tutaj jako akceptacja odwiecznego, cyklicznego ruchu życia („od i do”), w którym ludzka tożsamość odnajduje swoją nieśmiertelność

i najskromniejszą, a zarazem najpotężniejszą prawdę o sobie.

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka

Przed Drugą Wojną Światową moi przodkowie mieli Dwór w Jasionce niedaleko Rzeszowa i teraz jest tam lotnisko - przerzut broni na Ukrainę, de facto: współczesną - Chazarię - Dwór został doszczętnie zniszczony przez nazistowskich Niemców, kiedy ruszyli na Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich.

I dziękuję za merytoryczny komentarz, tak przy okazji: dla wiarygodności - mam tylko dwa konta, tutaj i na Datezone (Nick: Jamere), oczywiście: nie mam telewizora - korzystam z aplikacji Wiadomości Polska i czytam: Myśl Polską, Tygodnik Przegląd, Tygodnik Solidarność, Oko Press i Racjonalista, a filmy oglądam na Netflixcie - tam są wszystkie filmy z polskimi napisami - jestem osobą niesłyszącą.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Wiesław Jasiński (wyświetl historię edycji)