Bartosz_Cybula Opublikowano 8 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 srebrzysty blask zaczyna niewinnie kołyski już nie ma i kora twardnieje widoki poprzednie powszechne się stały rozdroże fiołkowe szerokie liliowe i westchnień obrzydłych co było bez miary zabrakło wśród skąpych i nadętych spojrzeń zasłona witraży w połowie dystansu napotka błyszczące da capo al segno choć skład trochę inny orkiestra ta sama runęły bezwzględnie kalkuckie filary wskazówki z honorem brną ironicznie czy po raz ostatni przystoi zapłakać
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Ale płynny ... postarałeś się :) Ze strony technicznej czepiłbym się przypadkowego rymu: stały - miary. Resztę bardzo dobrze mi się interpretuje. Bardzo wiele można w nim znaleźć. Patos jest - ale pod kontrolą i to jest główny atut wiersza. Wieloznaczność - także. Lubię takie klimaty ;) Zabieram! Pozdrawiam serdecznie
Bartosz_Cybula Opublikowano 8 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Dzięki :). Miło, że wiersz się podoba. A może jakaś propozycja do tego przypadkowego rymu? Czy tylko taka zamiana: z "widoki poprzednie powszechne się stały" na "widoki poprzednie stały się powszechne" wystarczy?
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie. Brzydko to brzmi. A może: "widoki poprzednie powszechnym poddano " - wiem, to zmienia nieco znaczenie, ale wg dobrze by brzmiało i pasowało. Sam nie wiem, to Twój wiersz i Ty będzie wiedział najlepiej ;) Pozdrawiam serdecznie
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 I nawet dobrze by pasowało do następnego wersu - dodało by nowe znaczenie :) Pozdrawiam serdecznie
Bartosz_Cybula Opublikowano 8 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Przemyślę Twoją propozycję co do tego wersu.
Rekomendowane odpowiedzi