Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Annie

Nie bądźmy od razu zbyt ostrzy.

Trzeba zrozumieć, że to jest proces.

Osoby, które tak robią powoli uzależniają się od dopaminy, którą dostarczają lajki i szczery podziw tłumów. Nie zaczynają od esejów.

Wchodzą w to z samotności, z niedocenienia, niezaspokojonych ambicji, z bezkarności... Tracą kontrolę nad tym i płyną jak gwiazdy rocka na rękach wyznawców... Jak Michael Stipe w teledysku do Drive.

Opublikowano

@hollow man masz racje, wszystko rozumiem, ale trzeba się zastanowić do czego to może doprowadzić  jeżeli wszyscy zaczną tak robić? No powiedzmy nie wszyscy ale nawet 50%. To zwalnia od myślenia, gorzej, zwalnia nawet od czytania. 
Masz rację, że z drugiej strony trzeba zobaczyć człowieka, ale nie maszynę. Tą miniaturką chciałam tylko zasygnalizować problem, że on istnieje i że jest tego świadomość. 
A esej  był do rymu :)

Opublikowano

@Annie Dobrze gadasz, żyję chyba w jakiejś przestrzeni poza i właśnie sobie uświadomiłam, że takie zjawisko może mieć miejsce.

Lata temu w księgarni natknęłam się na tomik wierszy gdzie kartki były poprzecinane poziomo i dowolnie można było konstruować wiersze, grzeczne, okropne, płaskie. Byłam obrzydzona, zdruzgotana wybiegłam z księgarni. Poza moją wrażliwością jest takie tworzenie, również komentarzy, nie dlatego że to sztuczna inteligencja ale dlatego że to nie człowiek podpisany pod tekstem.