Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ułamku chwili małej wiary

wzleciałam ptakiem ponad mgły

złość przemówiła gdy na fali

spojrzałam w przestrzeń burz zacisza. 

Nie jestem ptakiem zniewolonym

miewam zmysłowe, lekkie sny

głęboko wierzę w ideały, w LUDZI …

gdy prawda w nich się tli. 

Manipulacji nie rozumiem

a hipokryzją brzydzę się

gdy tylko wierszem mówić umiem

i odczytywać wiersze chcę.

Otwieram myśli korytarze

skorupka nie ochroni mnie

dzieląc się sobą, nie wymażę

mętnych, złośliwych ludzkich cech.

Nie będę ptakiem, który spada

złamane skrzydło szybko wzrośnie

wciąż wierzę w siłę tej poezji,

która uniesie mnie ku wiośnie. 

Zakaz czytania i komentowania.! 

Tobie.!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ty sobie przeczytaj…

Opublikowano

@KOBIETA

Dziękuję. Czekałem również na taki wiersz od Ciebie. Nawiązuje do naszego dialogu.

Nie jesteś "modliszką". Jesteś bardzo delikatna, dlatego ciągle zachowujesz się jak silna. Zdecydowanie "gatunek chroniony" (u mnie).

A mnie przed chwilą odezwał się w pamięci fragment utworu Zeppelinów, wykrzyczane słowa "woman you need love!".

Wszyscy jej potrzebujemy, żądamy i prosimy o nią. I pozostajemy "nienakarmieni". Taki los człowieka.

Wierz w człowieka, skoro taki jest twój osobisty bilans pragnień i ran. Ja powiem raczej, za św. Augustynem, że tylko na Bogu możemy się bezpiecznie oprzeć, ale to nie jest teologia, trochę socjologia, psychologia, antropologia - bo  Boga odnajdziesz w każdym człowieku. Najtrudniej odnaleźć go w sobie, a jest. Nauczyłem się tego, ale czasem mamy zakłócenia na.

Wybacz mi jedną uwagę, ale powiem, bo prawdy nie wolno zabijać: poetka nie uzyska harmonii w życiu (detalicznym, nie duchowym) z drugim poetą. Ty masz dar, który jest skarbem i przekleństwem... Bóg Cię kocha na pewno, a ludziom ufaj, póki potrafisz. 

Opublikowano

Dwoje "potrąconych" muzą może się bezkarnie wymieniać uwagami na tematy semantyczne i syntaktyczne, ale "nie uzupełniają się, bo konkurują", a muza jest jedna, więc któreś jest lepsze w te klocki i pojawi się negatywne napięcie.

Poza tym, w perspektywie "życia detalicznego" widziałem klęski takich związków. 

A bardziej osobiście... Związałem się z dziewczyną kochającą dobre książki, ale nie piszącą, nie konkurowaliśmy w sferze duchowej, ale się pięknie uzupełnialiśmy, jako konsumenci sztuki. Ona czytała tylko książki noblistów i laureatów Booker`s Price... Pozdrawiam  

Opublikowano

@Le-sław

Rozumiem, mówisz o rywalizacji…ale wiesz ja raczej nie mam w sobie takiej potrzeby, by konkurować. Dla mnie wiersze to w większości dobra zabawa

chyba, że się zezłoszczę

zresztą, co ja tam mogę wiedzieć o pisaniu! Nic. I nie chcę wiedzieć!