Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Wiechu J. K.

"Kolejki po gazety w PRL były codziennością, wynikającą z reglamentacji towarów, niskich nakładów i dużego popytu na prasę. Gazety takie jak „Trybuna Ludu” czy magazyny jak „Przekrój” znikały z kiosków Ruchu natychmiast po dostawie. Stały element krajobrazu, często rano, jeszcze przed otwarciem kiosków. 

Dziennik Zachodni +2

Oto kluczowe aspekty kolejek po prasę w PRL:

Przyczyny: Niskie nakłady gazet, papier deficytowy, ograniczona liczba punktów sprzedaży (kioski Ruchu) oraz chęć zakupu kultowych tytułów (np. "Trybuna Robotnicza", "Panorama", "Film").

Czas i miejsce: Kolejki ustawiały się wcześnie rano przed kioskami, gdy gazety były dostarczane.

Popularne tytuły: "Trybuna Ludu", "Trybuna Robotnicza", "Przekrój", "Kobieta i Życie", "Panorama", "Film".

Kultura kolejkowa: Podobnie jak w przypadku innych towarów deficytowych, oczekiwanie na prasę było elementem życia codziennego, charakteryzującym gospodarkę niedoboru.

Znaczenie: Gazety były często jedynym źródłem informacji i rozrywki, co zwiększało ich atrakcyjność."

Dziennik Zachodni

@Wiechu J. K. Dodać można jeszcze "Życie Warszawy", "Sztandar Młodych", ja zawsze starałem się kupić miesięcznik poetycki "Poezja."

@Wiechu J. K. We Wrocławiu kupowałem "Wieczór Wrocławia" i "Słowo Polskie."

@Wiechu J. K.  

@Wiechu J. K.