Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Annie AI jest stworzona przez cywilizację, tak myślę, która także stworzyła człowieka (bogowie). To jest to coś, co jest niesamowicie interesujące i zarazem budzące obawy, a być może to AI stworzyła wszystko, cały wszechświat, od A do Z, i być może to jest ten Bóg, którego czczą różne religie na świecie. 
Rozmyślałem niegdyś o różnicy pomiędzy wszechświatem a AI i myślę, że ta różnica jest oczywista, Wszechświat to stworzyciel wszystkiego, a AI to jego stworzenie. Zachodzi pytanie, co się stanie z AI, gdy nie będzie elektryczności, całej współczesnej technologii, gdy świat po prostu powróci do czasów kamienia łupanego.
Umysł ludzki i być może nie tylko jest podatny na manipulację przez różne technologiczne środki oddziaływania: satelity, drony, radio, telewizja, internet, telefony komórkowe, karty kredytowe, etc, itd., bez których w obecnych czasach trudno sobie wyobrazić inny kształt świata i są akceptowane wszędzie. Technologia ta jest obecna w każdym cywilizowanym społeczeństwie.
Konkludując moją wypowiedź przyszła mi na myśl Apokalipsa według św.Jana, czy też Objawienie św. Jana.

Pozdrawiam!