Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś czuję, że ten fortel wyszedł autorowi zupełnie przypadkowo, że nie było to zamierzone. Oczywiście to nie zarzut, tak bywa. Też mi się zdarzały różne niezamierzone forteliki i wychodziło zgrabnie:) ale do brzegu; sama Wdzięczność w tytule mnie nie przekonuje. Rozmywa nie tylko sam podstęp, do którego jednak nie do końca jestem przekonana, ale odbiera jakąś lekkość, myśl, emocję. Jednak przymiotnik krótko, krótki coś nam sugeruje. Sama wdzięczność brzmi trochę, może nie sztucznie, ale sztywno, bez wyrazu. Co do formy o którą pytasz, to zależy od kontekstu. Obie formy są poprawne gramatycznie, ale znaczeniowo trochę się różnią. Nie napiszę o niej wiersza, jest bardziej osobiste, natomiast druga forma sugeruje, konkret, fakt odmowy napisania o czymś istotnym. Czytając przyjęłam drugą formę, tę wskazaną w treści i być może dlatego ta przewrotność do mnie nie przemawia, bo założyłam, że autor nie chciał odwracać uwagi od powagi tematu. Niczym się Radosław nie przejmuj. Zrób tak jak czujesz. Pozdrawiam raz jeszcze. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dlatego tytuł, kłóci mi się z pierwszą cząstką. Wzajemnie się to wyklucza. 

Na spokojnie @Radosław co nagle to... 

Tylko przedstawiłam swój punkt widzenia, nie muszę mieć racji.