Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@andrew Chyba każdy człowiek ma swoją ziemię obiecaną. Podoba mi się tekst biblijny: Cytat "Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje" pochodzi z Ewangelii według św. Mateusza (Mt 6,21). Oznacza to, że człowiek najbardziej angażuje się emocjonalnie i duchowo w to, co uważa za swoją największą wartość, szczęście i dobro."
    • Omen. Do Kairu fan gna. Furia! Kod Nemo
    • @andrew... gęsi, jak sznur.. korali.. :) na swojej ziemi.. obiecanej.. niech taka będzie dla nich. Ładnie, malowniczo - wiosennie. Dobrego dnia.
    • @Charismafilos Jak ja się cieszę, że mogę Cię wreszcie poczytać! Wiersz jest znakomity. @Myszolakjuż zwróciła uwagę na to, jak trafnie pokazujesz komunikacyjny klincz w związku. Tu nie ma dialogu, tylko wymiana komunikatów. Dodałabym jeszcze, że istotne jest też nasycenie emocjonalne - bardzo negatywne - i brak woli, aby te komunikaty stały się mostami. Tak, jakby z góry przyjętym aksjomatem były złe intencje. Być może dużą rolę odgrywa zmęczenie, rutyna, nuda. Ale też brak ciekawości drugiego człowieka. Ta ciekawość jest bardzo silna na początku każdej relacji i powinna być wciąż utrzymywana na takim poziomie, aby jeszcze się chciało słuchać, co naprawdę ma do powiedzenia ta druga strona. Bo wtedy każda informacja jest ważna i odpowiadamy na nią pozytywnie i jakby "na temat". Równie dobrze jednak opisany chaos komunikacyjny jest także pewnego rodzaju bliskością, utrwalonym stylem funkcjonowania we dwoje, który przestał już uwierać. Czasem też tak bywa...  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...