Nata_Kruk Opublikowano 13 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Anno... poczytałam w międzyczasie o autochtonach, o których w wierszu.... temat ogólnie znany mi od dawien dawna, ale nie zaszkodzi zajrzeć ponownie. Dobrze, że zechciałaś o tym tutaj... miałam okazję 'porozmawiać' z autentycznymi Indianami, ale na terenie Kanady. Niektóre wiersze "zmuszają" mnie do zweryfikowania mojej wiedzy. Nic to... zawsze można coś podreperować.. ;) Edytowane 13 Października 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Annna2 Opublikowano 13 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2025 @Nata_Kruk dziękuję
Annna2 Opublikowano 14 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Wochen dziękuję
Annna2 Opublikowano 19 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 @Czarek Płatak dziękuję
Annna2 Opublikowano 22 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2025 @Wiesław J.K. dziękuję
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Annna2 Coś pięknego realny wiersz. Od razu mam na myśli " W Rzymie na Campo di Fiori Kosze oliwek i cytryn, Bruk opryskany winem I odłamkami kwiatów. Różowe owoce morza Sypią na stoły przekupnie, Naręcza ciemnych winogron Padają na puch brzoskwini. Tu na tym właśnie placu Spalono Giordana Bruna, Kat płomień stosu zażegnął W kole ciekawej gawiedzi. A ledwo płomień przygasnął, Znów pełne były tawerny, Kosze oliwek i cytryn Nieśli przekupnie na głowach." I dalej: "Nie trzeba ciąć róż na ich grób, nic nie jest winien kwietny ród. Skałę też można pokruszyć, zrzucić, a potem strzepnąć z rękawa odłamki martwe. Ich już nie ma. Są tylko krajobrazy pomalowane krwią." Jak Boga kocham NOBEL z literatury. Twój wiersz robi wrażenie. 1
Annna2 Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 (edytowane) @Robert Witold Gorzkowski atam Nobel. Robert wiedziałam, że będziesz wiedział o jaki plac chodzi. Dziękuję. Edytowane 30 Października 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Annna2 No w końcu w Rzymie mam rodzinę to tak jak korzenie :))) 1
Annna2 Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Robert Witold Gorzkowski nie tylko dlatego. Ale wiem, że jesteś skromny, i to jest piękne 1
Rekomendowane odpowiedzi