Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Białe granice ściskają błękitne chmury wiszą nad nimi dwa morza czarne wokół nich tylko ogromne płótno z lnu szczyci się portretem na miarę utopii   Wbity neonowym blaskiem w dwimeryt wypruwam swoje gałki oczne z orbit by zbliżyć się do niej choćby na moment i duszę utopić w pasmach włosów
    • @viola arvensis   no fakt - tak mówią.   ale wśród tego "pół światu" znaleźć ten jeden, ten co pachnie najpiękniej, oddycha marzeniem i kocha jak nikt....   to trzeba mieć szczęście jak ja !!!!!   znalazłem.   i nie oddam nikomu.   ......jest cudowny :)        
    • @Migrena " tego kwiatu to pół swiatu"- jak to mówią

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Twoje marzenie - jakże słodkie pragnę dziś spełnić, miła moja, i do roboty już się biorę, chwileczkę szczęścia podarować.   Chcesz, by cię ktoś na rękach nosił, przez moment poczuć się królewną, rozanielone przymknąć oczy i nurka dać w rozkoszną ciemność.   Niechaj więc dzisiaj cię zabiorą moje ramiona w rajskie kraje; no tylko - wiesz - przeciwbólową tabletkę muszę łyknąć najpierw.   Później przed nami piękna podróż: może Wenecja? Co ty na to? Gondole, światła - a na końcu przeniosę ciebie przez most Rialto.   Wieczór przegląda się w kanale, pod niebem strojnym w barwy wrzosów; wytrwam... zostało kroków parę... O rany boskie! Mój kręgosłup...!
    • @Alicja_Wysocka to dobre pytanie ale nie znalazłem logicznego wytłómaczenia ,  internetowa etymologia twierdzi że to od słów takich jak koło czy młócić, ale młócić jest od młot , więc wymienia sie na o , natomiast relacje z kołem to opisują jako miesznie , czyli np zamieszanie , kołocić ,  doszedłem logicznie albo i nie  do wniosku że rdzeń tego słowa to KŁ - K(ie)Ł czyli reszta to koncówka i przedrostek . ó było by jedynie w wyrazie kłów ale ów i owo to końcówki o własnym znaczeniu tak jak wszystkie inne . dlatego kłucić = iść na kły , jeśli masz leprze wytłómaczenie i etymologię "kłócić" to dawaj . przemyślę wszystko jeszcze raz .jako że jestem fotografem a nie lingwistą zostawiłem to co mi wizualnie lepiej pasuje i zgadza się z kłuciem :)   

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...