Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Vademecum czytelnika portalowego (tekst z przymrużeniem oka)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

: reguły obowiązują, zgoda ale dotyczy to także ...krytyków. Poeci pisząc np. wiersze wolne nie mają żadnych reguł bo są to wiersze bez reguł. Do zadań zaś krytyków należy ocena wierszy ale nie autorów. Poniżanie czy wręczej znieważanie autora w żadnym razie nie jest krytyką literacką. Skromność to ważna cecha, o której ty Naram-sinie często zapominasz. Poza tym to co piszesz teraz to jest takie: ,, uczył Marcina Marcina'' . I nie zgadzam się z tobą,że poezja rymowana nie jest w modzie. Tysiące tekstów piosenek poetyckich , wierszy kabaretowych czy niekoniecznie satyrycznych to wiersze rymowane. Najwięksi poeci,nawet nobliści rymowali a dziś pamiętamy nawet cytaty i fragmenty ich wierszy. Czy pamięta ktoś teksty wierszy białych ? śmiem watpić. A tu na portalu nie ma obowiązku aby każdy wiersz czytać, oceniać i komentować. Jak ci się nie podoba czyjś wiersz bo jest rymowany to nie komentuj. Nie narzucaj swego zdania innym bo każdy ma prawo do własnego głosu. A grafomanem można być także będąc samozwańczym krytykiem. Aby tylko dużo napisać i bez meritum treści patrząc wyłącznie na autora a nie na jego tekst i kierując się wyłącznie doń sympatią czy bezinteresowną antypatią ale wtedy taka krytyka staje się wówczas  ohydnym krytykanctwem. Krytyka musi być uczciwa a podcinanie skrzydeł to jest zwyczajne hejterstwo. Jesteśmy jako autorzy -zawsze wolni, piszemy tak jak nam w sercach gra a jak się komuś to nie podoba to  niech się przeniesie na inny portal -niekoniecznie literacki. Albo niech maluje bohomazy lub lepi coś w plastelinie. Nie każdy musi być krytykiem poezji, jest tyle innych ciekawych zajęć. Miłej niedzieli.

Edytowane przez Maciek.J (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Manek Podcinaniu skrzydeł poświęciłem w moim tekście wystarczająco dużo uwagi.

@Wiesław J.K. Pozdrawiam ;)

@Migrena  Aż tak dobrze nie jest ;)

@Jacek_Suchowicz  Taki już jest urok karykatury.

@Maciek.J

Nie mają reguł wersyfikacyjnych, ale to nie znaczy, że pisze się je byle jak i w sposób nieprzemyślany.

Oczywiście, że nie, natomiast jeśli uważa się wiersz za integralną część osoby autora, to wówczas jedyny sposób na 'nieobrażanie' jest postępowanie ściśle według moich instrukcji. A większość piszących każdą krytykę wiersza traktuje jak tratowanie ich wrażliwej duszy, bo utwór nie jest dla nich tekstem literackim tylko przedłużeniem ich własnego ego.

Jest w modzie, tylko ewoluuje, jak wszystkie inne rodzaje i gatunki literackie. 

Spodnie nosi się od wieków, ale dziś chodzenie w szarawarach uznano by za co najmniej ekscentryczne.

Oczywiście, że pamiętają. To kwestia oczytania. Edukacja poetycka większości zatrzymuje się jednak na szkole (podstawowej i średniej), gdzie głównie omawia się poezję romantyczną, młodopolską, jakiegoś Asnyka, współczesną zaledwie zahacza się końcem języka, a przeważnie brakuje na nią czasu. Wówczas autor pozostaje z ograniczoną ilością wzorców w głowie i po pierwsze poetyckość utożsamia z 'mickiewiczowaniem', a po drugie o wierszach wolnych ma mniej więcej takie zdanie, jak Ty.

Zawsze w każdej dyskusji czekam z niecierpliwością, aż ktoś zejdzie na taki poziom argumentacji i nigdy się jeszcze nie rozczarowałem.

Opublikowano (edytowane)

Panie Naram-sin, jeżeli chce pan ze mną polemizować, dyskutować albo odnosić się do moich wypowiedzi- proszę najpierw nauczyć się dokładnie cytować to do czego się pan odnosi. Ja napisałem :  I nie zgadzam się z tobą,że poezja rymowana nie jest w modzie. A wyrwany z kontekstu przywołany przez pana fragment :poezja rymowana nie jest w modzie wypacza sens mojej wypowiedzi i przenosi negatywną opinię o poezji rymowanej na mnie. Tak rozmawiać nie będziemy na żaden temat proszę pana.

Opublikowano (edytowane)

@Naram-sin

całą dekadę starano się mi udowodnić, że rymy są nie modne. Nawet moja znajoma (dużo publikuje - nazwisko znane, ale celowo nie podam) często bierze udział w różnorakich konkursach poetyckich organizowanych w różnych miastach - zasiada w jury, poczęstowała mnie takim tekstem: "Wiesz, jak widzę wiersz rymowany, to go od razu odwalam - nawet nie czytam"

Edytowane przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Naram-sin nie cwaniakuj pan Naram sin bo nie taki jak pan nieraz próbował i się przeliczył...

@Jacek_Suchowicz Najczęściej nie lubią wierszy rymowanych tacy, którzy po prostu nie potrafią rymować .Bo to też trzeba umieć. To jest postawa malarza, który maluje ściany a Mona Lisa to dla niego kicz i bohomaz.

@Jacek_Suchowicz czyli ta znajoma nie zna żadnych dobrych tekstów 

Ciekawe tylko skąd wie, że są rymowane skoro ich nie czyta ?

Opublikowano

Wśród ludzi uważających się za ambasadorów kultury wyższej takie knajackie odzywki zdecydowanie dyskwalifikują zarówno z tej, jak i z kolejnych dyskusji. Sam Pan sobie wystawił świadectwo. 

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz Powiem, tak, rzecz nie jest w modzie, dobrze wiemy, że moda się zmienia. Wielokrotnie już wspomniałem, że rozpoczynałem swoją przygodę z wierszami pisząc tylko wiersze rymowane i przeglądając moje pisanie można zauważyć, że dalej używam rymowania w swojej twórczości i nie twierdzę, że jest w tym coś zdrożnego. Osobiście czuję się lepiej w poezji wolnej i dobrze jest, że jest taki wybór lecz daleko mi do twierdzenia, że rymowanie jest przestarzałe, nic z tych rzeczy, ponieważ niejednokrotnie rymy są konieczne w tym czy innym wierszu. Nazywam to: WolnaRymowanka. Pozdrawiam.

Opublikowano

A ja się dziwię tej całej złości i żalom pod tekstem, to bardzo dobrze oddaje realia portalowe, w sposób przerysowany, ale i owszem. A po co to odbierać tak Osobiście?

Autorze, tekst czyta się rewelacyjnie, pomimo długości.

Gdybym mogła dałabym nawet dwa  

Opublikowano (edytowane)

I tego się trzymajmy Jacku, niech każdy pisze jak potrafi do rymu lub bez i bez żadnych instrukcji od niezdecydowanego znaffcy

@Naram-sin i po co te inwektywy ?piszesz pan o kulturze a masz pan jej mniej niż brudu za paznokciami a świadectwo wystawił pan sobie już dawno , dzisiaj tylko pan potwierdził swój arogancki stosunek do innych na tym portalu....