Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czuję.

na marginesach twoich cudów

zdrowieję.

w słowach ciebie niewartych,

zbyt małych,

zapominam się.

i siebie.

w modlitwie

paralityków.

mrugam, gdy chcę.

gdy chcesz, przestaję.

więc jednak słyszysz.

modlitwą trędowatych

pragnę cię dotknąć.

do żywego.

więc jednak czujesz.

Opublikowano

@Roma

Jesteś niesamowita z tą oryginalną metaforyką -"na marginesach twoich cudów zdrowieję" - genialne.

A "w słowach ciebie niewartych, zbyt małych, zapominam się" - człowiek nie jest w stanie opisać Stwórcy. Cały wiersz robi ogromne wrażenie - jest wybitny! W każdym wersie widać geniusz Autorki. Druga część - tak niewiarygodna, że zabrakło mi już słów. 

Opublikowano (edytowane)

@Roma

Ten wiersz to dowód, że istnienie albo poznanie  zaczyna się od najmniejszych gestów

-- mrugnięcia, szeptu. Pokazuje, jak z bezsilności rodzi się siła, a z pragnienia dotyku -- prawdziwe spotkanie.

Poetka  przekonuje nas, że nawet milczenie może być odpowiedzią, a cisza -- obecnością.

Wiersz hipnotyzujący.

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Berenika97 nawet nie wiesz jak miło mi przeczytać Twój komentarz... Wybitny raczej nie, ale się starałam, więc tym bardziej się cieszę, że go doceniłaś. Dziękuję :)

@Berenika97 @Migrena za wszystko co napisałeś ( w tej i wcześniejszych wersjach) z całego serca dziękuję.... to dla mnie bardzo ważne.

@Gosława no  tak :) a ja Ciebie też i to bardzo :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

.... pierwsza myśl, odważnie, albo idę złym torem. jw. zdublowane słowa, może tak chciałaś, jednak... można by coś pokombinować. Spróbowałam na boczku. Ogólnie tak i... podam priv.