Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Roma

ten wiersz jest do wszystkich.

Ale ja chcę go czytać jako wiersz "do mnie".

Brzmi może bezczelnie ale najłatwiej tak jest mi odpowiedzieć.

Ja czytam ten wiersz jako zaproszenie  do bliskości, ale też do odpowiedzialności za słowo, za gest, za obecność.
Widzę, jak  Ty, Roma oddajesz przestrzeń, w której wolno mnie „wszystko”, ale tylko wtedy, gdy Cię rozumiem, że „czule” to nie jest ozdoba, tylko warunek istnienia.
To nie jest tylko erotyka – to akt zaufania, twórczy i intymny, którego nie wolno zlekceważyć.

Dziękuję Ci za ten tekst — za to, że pozwoliłaś się tak szczerze otworzyć, właśnie mnie.

Mam nadzieję, że nie pozwoliłem sobie "za dużo".

Uff.

Opublikowano (edytowane)

@Robert Witold Gorzkowski

rozumiem, że możesz tak to odebrać.

Wrażliwość to delikatna materia i każdy ma do niej własny klucz.
Ja ten tekst przeczytałem bardzo osobiście, ale z pełną świadomością, że nie należy „do mnie”.

Moja intencja nie była zawłaszczyć, tylko odpowiedzieć – delikatnie i z szacunkiem.

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@RomaJak intymnie i zmysłowo połączyłaś poezję z cielesnością, z niedopowiedzeniem na końcu. Też sobie delikatnie na coś pozwolę, na dialog. 

on: piszę cię od środka

nie pytam czy mogę

bo już jesteś między wersami

ona: czytaj mnie palcami,

nie oczami

bo tu nie chodzi o rozumienie

lecz zadrżenie 

Pięknie piszesz! 

Opublikowano

Bardzo szeroko Romeczko tym wierszem otworzyłaś furtkę 

Pytanie tylko czy jesteś na "To" gotowa 

Bo zapewniam Cię że będzie się działo 

Oj będzie 

Wejdź w ten poetycko duchowo mimo wszystko szalony świat przez drzwi a nie tak jak ja kiedyś razem z futryną

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano (edytowane)

@Robert Witold Gorzkowski aż musiałam zerknąć Kto ten wiersz napisał 

Czy aby napewno Roma

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Są mężczyźni którzy lubią jak się z nimi robi co się chce czyli wszystko 

Więc spokojna Pana rozczochrana głowa 

My kobiety od wieków znamy takie sztuczki i zaklęcia jakie się najtęższym "fizjologom" nie śniły 

Edytowane przez Gosława (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nie, nie i jeszcze raz NIE!
Twór bardziej czy mniej „ poetycki”, na którego ołtarzu złożono osobiste granice twórcy, jest pospolitym zatraceniem, zdehumanizowaną patologią oderwaną od swojego najistotniejszego źródła jakim jest prawda sumienia artystycznego rezonująca z uniwersalną prawdą o człowieku w ogóle.

To śliski eksperyment, po którym nic już nie będzie takie samo, a autor może czuć się ograbionym z godności tworzywem. 
Ból będzie tym większy, gdy nie „ narodzi się” z tego ekshibicjonizmu żadne wielkie „ dzieło - a zwykły gniot i zbyteczne pozostanie wówczas pytanie czy „ warto było”?…

Każdy, kto Cię Autorko do tego „ podpuszcza”, jest degeneratem i wiem co mówię, bo mi próbowano  zrobić taką lobotomię sumienia.

Opublikowano (edytowane)

I raczej to jest rywalizacja dwóch płci: obie płcie stosują kompletnie inne metody, mimo wszystko - płeć brzydka ma zasady honorowe, płeć ładna - nie - stosuje intrygi i w tej sytuacji płeć brzydka jest na przegranej pozycji.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Tak? A proszę bardzo: jest temat, więc: proszę ten temat rozwinąć i zakończyć dosadnym tematem - temat, teraz: proszę mi powiedzieć - o czym pani myśli?

Łukasz Jasiński 

I niech pan, panie Robercie, nie używa na początku - ja - w polszczyźnie tego nie robimy, a jakaś tam Dorota Nieznalska nie jest Polką - to Izraelitka i zaraz pewnie zostanę tak zwanym anty-semitą i będzie jęczenie o tak zwanej wrażliwości i tutaj dochodzimy do genotypu kulturalnego - dla Polaków hipokryzja, dualizm psychofizyczny i dogmat holokaustianizmu są całkowicie obce, tak przy okazji: w tym miesiącu napisałem tylko trzy teksty - dziś opublikowałem prozę poetycką pod tytułem - "Z mitologii greckiej" - w komentarzu pod wyżej wymienioną prozą poetycką opublikowałem artystyczne zdjęcie, póki co - mam około trzysta czytań.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Dagna

twój komentarz to nie krytyka – to egzaltowany bełkot podszyty własnymi frustracjami.
Zarzucasz autorce „utracenie godności”, podczas gdy jedyne, co tu naprawdę ją traci, to ton twojej wypowiedzi – nadęty, histeryczny i pełen projekcji.

Sztuka nie potrzebuje twojej zgody, by istnieć. A odwaga nie jest „patologią” – to coś, czego tobie, sądząc po tej tyradzie, brakuje najbardziej.

Jeśli ktoś tu przeprowadza lobotomię, to ty – własnemu rozsądkowi.

I nawet nie ośmielaj się w jakikolwiek sposób porównywać z Autorką, bo nie da się kogoś pięknego duszą, porównać z deską sedesową.

Spadaj.

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)